Софийският университет излиза утре на протест

Софийският университет излиза утре на протест

Софийският университет излиза утре на протест

Утре, навръх църковният празник на Св. Св. Кирил и Методий преподаватели и студенти от Софийския университет излизат на протест пред сградата на Алмао Матер заради намалената субсидия за висшите училища, съобщи ректорът на университета проф. Иван Илчев.

Държавната субсидия за висшите училища е орязана с около 25%. Това лишава СУ от възможността да поддържа сградния си фонд, за което досега всяка година бяха отпускани по 6 -7 млн. лева. Тазгодишният бюджет е 90% от миналогодишния и дори е допълнително орязан с още 10%, като границите на фонд “Работна заплата” варират между 75% и 77%. Това блокира всякакви възможности за капитални вложения, като на учебното заведение му остават само средства за канцеларски материали и заплати. Поради тази причина в новия закон за висшето образование Ректорският съвет е направил предложение за въвеждане на платено обучение в държавните училища.

Междувременно днес трябва да бъде избран новият председател на Съвета на ректорите. Проф. Иван Илчев е категоричен, че няма да се кандидатира за председател. Според сегашния ръководител на Ректорския съвет и ректор на УНСС - проф. Борислав Борисов, за председател трябва да бъде избран нов ректор, тъй като мандатите на повечето ръководители изтичат догодина през октомври.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ