С мощите на Св. Йоан правителството отвличало вниманието на електората

С мощите на Св. Йоан правителството отвличало вниманието на електората

С мощите на Св. Йоан правителството отвличало вниманието на електората

Показването на древен зъб и на няколко кости е необичаен начин за привличане на туристи и за отвличане на вниманието на избирателите. Но не и в България, където неотдавна беше открита кутия с древни фрагменти от кости, за които се смята, че са на Йоан Кръстител, пише сп. "Икономист".

На 28 юли археологът Казимир Попконстантинов откри кутията при разкопки под олтара на древна християнска църква на черноморско островче край бреговете на малкия курортен град Созопол, Източна България. Кутията носи надпис с името на Йоан и предполагаемата му рождена дата.

Едно издание нарече Созопол новия Йерусалим, друго определи откритието като чудо и приписа свръхестествени способности на костите.

Икономическите трудности и непопулярните пенсионни и здравни реформи породиха недоволство от правителството, което дойде на власт преди една година с обещание да се пребори с корупцията и да засили конкурентноспособността на България. Спасението може да се крие в туризма. През последните години доходите намаляха заради икономическата криза и трудното привличане на заможни посетители. Финансовият министър Симеон Дянков, който иначе е привърженик на затягането на коланите, отпусна голяма сума за финансирането на разкопките край Созопол с надеждата за нови открития. Ако реликвите бъдат приети, те ще привличат поклонници.

Широко отразеният от медиите спор между министъра на българите в чужбина Божидар Димитров (професор по история) и археолозите в страната помрачи оптимизма. Димитров, който е роден в Созопол, гръмко защитаваше автентичността на находката. В телевизионно интервю той нарече по-скептично настроените археолози "шибани колеги", които просто завиждали. Той се възмути, че българите са изпълнени със съмнения и злоба.

Католическата църква смята, че костите трябва да бъдат изследвани, за да се потвърди автентичността им. Българската православна църква обаче е на мнение, че "небесните тайни не трябва да бъдат разбулвани от простосмъртни". На 5 август костите бяха тържествено пренесени в созополската църква и заключени в сребърна мощехранителница, дарена от премиера. Не се планира да бъдат изследвани.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ