Учени определиха най-полезните продукти през 2012 г.

Учени определиха най-полезните продукти през 2012 г.

Учени определиха най-полезните продукти през 2012 г.

Как да се защитим от коварни вируси и болести, да повишим тонуса и имунитета си и да останем здрави през цялата година? Отговори на тези въпроси дадоха американски учени, които въз основа на актуални изследвания върху най-често срещаните рискове за здравето съставиха препоръчителен списък на най-поледните продукти, които трябва да присъстват колкото се може по-често на трапезата през 2012 г.

 1. Домати. Червените слънца на зеленчуковите градини са изключително полезни заради съдържанието на ликопен – вещество, което предпазва от рак, а също и на витамин С, който подпомага да се поддържат здрави сърцето и съдовете.

 

 

 2. Чушката. Тя съдържа цял мултивитаминен комплекс и по-точно витамините С, В1, В2, В9, Р, РР, а също и каротен. Именно по тази причина трябва задължително да влезе в ежедневното меню, особено на хората страдащи от депресия, диабет, влошаване на паметта, безсъние и преумора, съветват учените.

3. Диви ягоди, малини, къпини, боровинки. Те са с доказано богато съдържание на витамини и минерали. Освен това са нискокалорични, което им отрежда и достойното трето място в списъка с най-полезните продукти на тази година.

 

 

 4. Соеви ядки. (б.р. или както ги наричаме по нашенски стръгали). Влизат в рейтинга като нискокалоричен и диетичен откъм мазнини заместител на орехите, които иначе са с доказани ползи за паметта и нормалната сърдечна функция.

 

 5. Спанак. Неговата способност да воюва с раковите клетки е поводът да бъде добавен в актуалния списък на полезните храни.

 

 

 6. Зехтин. Ниското съдържание на вредни мазнини, както и солидното присъствие на антиоксиданти в него гарантира присъствието на кехлибареното течно злато в палитрата от здравословни продукти.

 

 7. Телешко месо. То е в дъното на списъка, но не и по значение. От една страна е бедно на мазнини, а от друга – надежден източник на белтъчини

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ