Холандия непоклатима: Не ни иска в Шенген

Холандия непоклатима: Не ни иска в Шенген

Позицията на Холандия относно приемането на България и Румъния в Шенгенската зона остава непроменена. Ако въпросът за влизането бъде поставен на гласуване, Холандия е готова да наложи вето. Това заяви пред БНР холандският министър на имиграцията Херт Леерс.

„Позицията ни е твърда, имаме ясни арргументи, свързани с върховенството на закона, и борбата с престъпността и корупцията“, каза Леерс, като добави, че страната му иска да види убедителни факти и числа в доклада по мониторинговия механизъм, преди да каже своето “да” за Шенген.

Запитан не го ли притеснява факта, че Холандия единствена се противопоставя на приемането на България и Румъния, той отговори: „Аз не съм враг на България и Румъния, аз съм приятел на Европа. Това, което искам, е хората да са 100% сигурни, че никаква престъпност и корупция няма да навлязат на нашия вътрешен пазар“.

Относно позицията на останалите страни Херт Леерс заяви: „Те също са загрижени и имат своите съмнения, затова не искат да допуснат двете страни в шенгенското пространство веднага и напълно. И те искат да видят подобрения, но приемат частично присъединяване, което за нас не е решение“.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ