Цветанов: Има правна възможност да сезираме КС за изборите

Цветанов: Има правна възможност да сезираме КС за изборите

Цветанов: Има правна възможност да сезираме КС за изборите

Съществува правна възможност ГЕРБ да сезира Конституционния съд (КС) за изборите. Ако се прочете изборния закон, ще се види, че има текстове, в които се дава правото да сезираш КС. Това каза пред bTV бившият вътрешен министър от ГЕРБ Цветан Цветанов.

Кандидатите за депутати, участвали в избори, могат да оспорят законността на изборите съгласно член 150 в Конституцията. Кандидат-депутатите имат право в 7-днвен срок да оспорят изборите, подчерта Цветанов. Той каза, че в Конституцията е записано, че сигналът трябва да се придвижи. "Като кандидати за депутати можем да сезираме КС. Органът, който може да се произнесе за касиране, е КС", повтори Цветанов, цитиран от БГНЕС.

Той е убеден, както пишело и в Конституцията, че главният прокурор, МС, президентът и ВАС са задължени да сезират КС, когато има такова искане за касиране на изброите. "На какво основание всичките институции ще откажат това? Те са задължени да го направят", убеден е Цветанов. Той е категоричен, че по тази жалба може да се произнесе само и единствено КС, а тези органи са задължени да придвижат сигнала на ГЕРБ и да действат "като пощенска кутия". 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ