Шефът на НСИ се мести в "Евростат"

Шефът на НСИ се мести в Евростат

Шефът на НСИ се мести в "Евростат"

Най-късно до средата на годината директорът на Националния статистически институт (НСИ) Мариана Коцева ще заеме ръководен пост в европейската статистическа служба „Евростат“. Това съобщи Коцева пред БНР. Преместването й трябва да се случи до юни 2012 г.

„И правителството и аз смятаме да се възползваме от този срок максимално, за да се установи приемственост в работата на НСИ. Точното наименование е социален съветник с ранг на заместник-генерален директор, това е най-високият пост на България в администрация на ЕК. За всички позиции в ЕК има конкурс, който минава през различни квалификации, множество интервюта. Това е и признание за направеното през последните години от правителството и статистиката", отбеляза Коцева.

За високия пост шефът на НСИ е избрана измежду представители на 27 държави. По думите й една от основните й задачи в „Евростат“ ще бъде засилване на професионалната независимост на ръководителите на статистически съюзи.

„България има един от на-добрите закони за статистика. Моята работа ще бъде свързана с това, че предстои промяна на европейския закон за статистиката, в който трябва да се внесат и да бъдат приложени елементите за професионална независимост на ръководителите на статистически служби. Присъединявам се към екипа на Евростат в интересен момент“, допълни Коцева.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ