Шефът на стоковата борса: Сега е моментът да изнасяме пшеница!

Шефът на стоковата борса: Сега е моментът да изнасяме пшеница!

Шефът на стоковата борса: Сега е моментът да изнасяме пшеница!

Сега е моментът българските търговци да изнасят големи количества българска пшеница, без да се нарушава зърнения баланс на страната, заяви след заседанието на Консултативния съвет по зърното изпълнителният директор на Софийската стокова борса Васил Симов.

Имаме страшно много пшеница, има достатъчно и за хляб, и за брашно и за износ, подчерта Симов. Като много добър пазар в момента според него се очертава района на Черноморския басейн на фона на постановената миналата седмица в Русия забрана за износ на зърно.

Все пак търговците да имат предвид, че се очаква от 50 млн. тона прогнозна реколта на пшеница, произведена в Русия, около 15 милиона тона да бъдат освободени за износ. Вероятно и Украйна ще освободи около 7 млн. тона пшеница.

Симов не се ангажира с точна оценка колко струва тон пшеница, тъй като няма активна активна борсова търговия. Тенденцията на световните стокови борси показва, че цената на зърното се повишава, като е достигнала 280 долара на тон в Чикаго, а само преди 2 седмици цената на същата борса е била със 100 долара по-ниска, посочи той.

В момента на Софийска стокова борса има и предлагане, и търсене. Предлагането е на цена от около 280 - 300 лева на тон, заяви той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ