Ще ни възстановяват разходите за лечение в европейски болници

Ще ни възстановяват разходите за лечение в европейски болници

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще възстановява разходи за лечение на български граждани в болници от Европейския съюз. Това приеха единодушно депутатите с промени в Закона за здравното осигуряване, с които в българското законодателство се въвеждат разпоредбите на европейската директива за упражняване правата на пациентите при трансгранично здравно обслужване.

Според промените Здравната каса ще възстановява разходите на пациентите, лекували се в чужбина, само до сумата, която самата тя заплаща на лечебните заведения в България. Допълнително условие е болницата, в която българинът е постъпил за лечение, да има договор със здравен фонд на територията на съответната страна членка.

С промените се предвижда създаването на национален регистър на пациентите с редки заболявания, което е важна предпоставка за осъществяване от страна на България на предвиденото сътрудничество между държавите членки в развитието на Европейските референтни мрежи между доставчици на здравно обслужване и експертни центрове в държавите членки, по-конкретно в областта на редките заболявания.

Със законопроекта се предлага промяна и в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, предаде „Фокус“. Изменението е свързано с разпоредби за признаване на медицински предписания в друга държава членка.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ