„Еурактив”: Приемането на България в ЕС е правилно

„Еурактив”: Приемането на България в ЕС е правилно

Приемането на България и Румъния в ЕС е правилно, пише информационният портал „Еурактив” в коментар по повод петата годишнина от влизането на двете страни в съюза.

След пет години има разочарования, както от страна на ЕС, така и сред гражданите на двете балкански държави, коментира Франсоа Фризон-Рош от Националния център за научни изследвания в Париж.

Погледнато отстрани, ситуацията в България и Румъния се подобрява, но в същото време голяма част от населението не може да усети това подобрение, допълва Фризон-Рош.

„Ако бях пенсионер в България или Румъния, бих казал, че членството в ЕС е донесло много малко подобрение, ако изобщо има такова, в ежедневния живот. Но на макроикономическо ниво, двете страни изглеждат много стабилни за разлика от съседна Гърция”, отбелязва още авторът.

Според анализатора един от основните проблем на България и Румъния е, че двете страни изобщо не са се опитали да се организират и да задействат администрацията, необходима за управлението на европейските фондове. „Те се опитаха да го направят по български и по румънски - ние ще скалъпим нещо, ще го направим както ние си знаем, винаги може да получиш исканото след малък подкуп, - но не, това не стана по този начин", казва Фризон-Рош

По думите му България и Румъния имат нещо като проблем с начина на мислене, тъй като са гледали на ЕС като на голям брат с отворен портфейл. „Сега българите и румънците се научиха, че няма лесни пари в ЕС”, допълва експертът.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ