„Протест” – символът на 2013 г. за българите

„Протест” – символът на 2013 г. за българите

„Протест” е думата, определяща за повечето българи духа на изтичащата 2013 г. Това е един от изводите в най-новото проучване на социологическата агенция „Алфа Рисърч” . То е посветено на равносметката за отиващата си година и очакванията за следващата. Изследването е проведено в периода 30 ноември – 8 декември чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на 1011 пълнолетни българи.

40%  от анкетираните посочват като най-важното събитие на 2013 г. гражданските протести срещу правителството, спонтанно избухнали след назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС (26%).  Като второ по важност събитие на годината според резултатите от допитването е оставката на правителството на Бойко Борисов (с 21% от гласовете), а на трето място е вълната от сирийски бежанци (19%).

Сред събитията на годината участниците в анкетата посочват още два протеста – февруарските, срещу високите сметки за ток (12%) и студентските (10%). Контрапротестите са отбелязани едва от 0,7% от анкетираните.

Тези оценки определят и трите знакови думи на годината – „Протест” (40%),  „Оставка” (27%) и бежанци (16%).

Общата равносметка за годината е една от най-негативните за последните петнадесет години. С 47% отрицателни оценки и едва 11% положителни тя е сравнима с годините на тежка икономическа криза, след които са следвали бурни политически промени, отбелязват социолозите.

Сред основните причини за ескалиращия ръст на отрицателните оценки в края на годината са икономическото състояние на бизнеса и домакинствата, критично ниското доверие в способността на правителството да се справи с предизвикателствата пред управлението, външните оценки за ситуацията в страната, липсата на обединяваща цел и идеи за развитието на България.

Доминиращото обществено усещане, че настоящата ситуация е твърде неустойчива и опасна, за да се задържи дълго, отключва вълна от надежда за промяна към по-добра 2014-та, посочват още авторите на изследването.

38% от участниците в анкетата са оптимисти за следващата година. Те са предимно учащи, представители на по-младото и средното поколение от София и големите градове. На другия полюс, с песимистични очаквания са 29% - главно възрастни хора, респонденти с ниско образование както и безработни.

Оптимистичните очаквания се концентрират около три знакови понятия – „морал”, „избори”, „успех”.

За разлика от думите-символи на 2013, за които има много по-голямо единодушие, предложенията за емблематични послания на 2014 са над 70 като варират от личните „доброта, пари, здраве, надежда”, през по-тясно свързаните с общността – "напредък, благополучие, просперитет" до онези, които белязаха речника на 2013-та, но надеждите за осъществяването на които се прехвърлят към 2014 - "морал, успех, избори, промяна", се посочва още в изводите към проучването.

От същото проучване става ясно още, че партиите и политиците продължават да губят доверие, както заради неспособността си да зададат ценности и стандарти в публичния живот, така и заради вътрешните си раздори.

БСП (16,5%) и ГЕРБ (15,8%) остават почти плътно една до друга, но с по-ниска подкрепа, отколкото в края на октомври. НФСБ започва да привлича по-голямата част от националистическия вот и изпреварва „Атака” – 3,5% за партията на В.Симеонов срещу 2,7% за тази на В.Сидеров.

ДПС (6,1%) запазва позициите си, също както и Реформаторският блок (6,9%), чиито потенциални избиратели обаче съхраняват облика си на силно колебаещ се електорат, отбелязват още анализаторите от „Алфа Рисърч”.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ