12 млади учени се състезават на финала на "Лаборатория за слава FameLab"

12 млади учени се състезават на финала на Лаборатория за слава FameLab

Британският съвет (British Council) обяви финалистите в тазгодишното, осмо поред издание на конкурса си "Лаборатория за слава FameLab". След кастинги в София и Пловдив са били избрани 8 сигурни финалисти и 4 "резерви", съобщават негови представители.

Финалистите са Алексей Митев - студент по медицина в Медицинския университет в София, Анелия Дакова - асистент по физика и оптика в Пловдивски университет, Ахмед Хасан - докторант по биотехнологии в ХТМИ, Костадин Костадинов - студент по медицина в пловдивския Медицински университет, Николай Пенов - студент по метеорология в Софийския университет (СУ), Ния Тошкова - студент по екология и опазване на околната среда в СУ, Марина Маринова - студент по компютърни науки в СУ и Мирослава Димитрова, която изучава специалност "Биология" в СУ.

"Резервите" са Ваньо Везиров - студент по медицина в Медицинския университет в София, Ивайла Сопотенска-Декина - инженер-технолог на ферментационните продукти, Костадин Андонов - студент по биология в СУ, Наско Стаменов - студент по химия в СУ.

Всички те ще преминат майсторски клас по комуникация на науката, воден от британски преподавател и българска актриса, за да се подготвят за националния финал на конкурса. "Резервите" също имат шанс да се състезават на финала, но това ще зависи от представянето им по време на майсторския клас.

Конкурсът "Лаборатория за слава FameLab" е създаден от Челтнъмския фестивал на науката в Обединеното кралство. Той стана международен с помощта на Британски съвет и се провежда в над 25 страни. Наричан е "Евровизия за учени".

Международният финал събира националните победители от всички участващи държави и се излъчва на живо по интернет, за да може да се гледа от зрители по целия свят. Преди да стигнат до него обаче кандидатите трябва да се преборят за сърцата на публиката и одобрението на журито в своите собствени държави.

За спечелилите първо, второ и трето място на националния финал на конкурса в България са предвидени парични награди съответно по 1000 лв., 700 лв. и 500 лв. Освен това победителят ще представи страната ни на международния финал във Великобритания и ще бъде гост на Челтнъмския фестивал на науката. Британският съвет поема всички разноски по пътуването и престоя му. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ