14 наказателни процедури срещу България за еко нарушения

14 наказателни процедури срещу България за еко нарушения

14 наказателни процедури срещу България за еко нарушения

Общо 14 са наказателните процедури срещу България в областта на околната среда, като една от тях - за нов вятърен парк в зона "Калиакра", трябва да влезе в съдебна фаза в края на октомври. Това посочи министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, отчитайки резултатите от работата си в МОСВ през първите 100 дни на кабинета.

По тази процедура предстои да се вземе решение от еврокомисарите, с което България вече няма да е в досъдебна фаза, а в ефективна съдебна процедура, обясни тя. Става въпрос за нарушение, допуснато от Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) във Варна, която е издала одобрение през 2012 г. за изграждането на нов ветрогенераторен парк от 95 перки и още 150 други обекта, сред които ваканционни селища, посочи Михайлова.

Министърът на околната среда и водите е издал заповед за отмяна на решението на регионалната структура на МОСВ, но административния съд не е зачел заповедта и е приел решението на РИОСВ. Ветрогенераторният парк е с името "Смин", а инвеститорът е "Уинд енерджи", посочи в отговор на журналистически въпроси министърът. За тази наказателна процедура има много сигнали и от неправителствени организации.

По думите й ще се направи всичко възможно за понижаване на щетите от наказателната процедура и затова в най-кратки срокове ще се разшири защитена зона "Било", която към момента не покрива територията на предвидения нов ветропарк. Ще се обособи и нова защитена зона, като компенсаторна мярка за всичко вече построено в региона.

Сред другите рискови наказателни процедури срещу България са тази за наднормено замърсяване на въздуха със серен диоксид в три български града за периода 2007-2009 г., процедура за наднормено запрашаване на въздуха в 30 общини, както и процедура за превишение на емисии от големите горивни инсталации у нас и замърсяването на въздуха от тях със серен и азотен диоксид. Има още процедура за неизпълнение на директивата за депата за отпадъци и несъответствието на 124 от тях с изискванията на европейското законодателство. За тези рискови процедури сме в непрекъсната комуникация с европейските институции, каза министърът.

По повод разнобоя в решенията на МОСВ и РИОСВ-Варна, довели до наказателна процедура, Михайлова каза, че връзката между екоминистерството и регионалните му структури оттук нататък ще бъде много по-тясна. В момента текат конкурси за избор на директори на регионалните структури на МОСВ - екоинспекции, басейнови дирекции и национални паркове, след като министърът ги освободи преди малко повече от месец.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ