България чества 145-годишнината от Шипченската епопея

България чества 145-годишнината от Шипченската епопея

България чества 145-годишнината от Шипченската епопея

Паметникът на свободата на вр. Шипка е мястото, където днес ще бъде кулминацията на честванията по повод 145-ата годишнина от Шипченската епопея. Тържествата, които започнаха вчера в Габрово, са под патронажа на държавния глава Румен Радев. Те ще започнат с панихида за загиналите в боевете на Шипка в храма на Соколския манастир.

По традиция три лъча ще тръгнат към паметника на свободата от Габрово, град Шипка и местността Лозана, съобщи областният управител на Габрово Кристина Сидорова.

Фокусът на честванията тази година са българската армия и военната професия. Програмата ще започне точно в 10:00 ч. с военни демонстрации и представяне на националната кампания „Бъди войник" на Шипка. На върха ще си дадат среща випуски от български военни училища, ще бъдат представени основни военни формирования от видовете въоръжени сили с демонстрация на въоръжение и техника, на интересуващите се от кариера в армията ще бъде предоставена актуална информация.

Гражданите, стигнали до върха, ще наблюдават две възстановки на Национално дружество „Традиция“ – едната е речта на цар Борис III при откриването на Паметника на свободата на 26 август1934 г., а другата - първия ден от битката при Орлово гнездо, пресъздадена от почти 350 души,членове на организацията.

В 11.30 ч. ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметниците на свободата на историческия връх.

Движението през прохода Шипка ще бъде затруднено днес. Заради честванията на връх Шипка ще бъдат пропускани само автобуси и автомобили с участници и гости и коли на междуградския транспорт. Между 9 и 15 ч. трафикът между Габрово и Казанлък ще бъде пренасочен през Прохода на републиката.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ