България кандидатства за домакин на Срещата на върха за климата

България кандидатства за домакин на Срещата на върха за климата

България кандидатства за домакин на Срещата на върха за климата

Българското правителство е решило да издигне кандидатурата на България за председател на 29-тата конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата, по-известна като СОР29, планирана за 2024 г.

Това е съобщил министърът на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов в оставка по време на двудневна неформална среща на екоминистрите на страните членки на ЕС в Прага. Решението е взето на 7 юли.

Сандов е отбелязал пред колегите си, че издигането на кандидатурата на България е поредна и логична стъпка за успешно провеждане "зелената" трансформация на страната с оглед постигането на заложената от ЕС цел за климатична неутралност до средата на века. Конференцията на страните е върховният орган за вземане на решения по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата, която се свиква всяка година, за да оцени и планира политиките за борба с климатичните промени в световен мащаб.

Конференцията на страните за климата е най-големият международен форум в политически аспект, за който България ще издигне кандидатурата си.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ