България започва сътрудничество със световни експерти по чипове и приложението им

България започва сътрудничество със световни експерти по чипове и приложението им

България започва сътрудничество със световни експерти по чипове и приложението им

България започва сътрудничество със световния център IMEC за изследвания и иновации в областта на наноелектрониката и цифровите технологии. Споразумението за това беше подписано в Министерството на иновациите и растежа между министърът Александър Пулев и президентът и главен изпълнителен директор на центъра Люк ван ден Хове.

Сътрудничеството ще е в областта на научните изследвания и иновациите в сферата на микроелектрониката, и по-специално по отношение проектирането, технологиите и приложението на интегралните схеми или т.нар. чипове. Чиповете ще се прилагат  във все по-широк кръг индустрии – информационни технологии, комуникации, автомобилостроене, машиностроене, аерокосмическа индустрия, земеделие, медицина, битова електроника и по този начин се превръщат в градивния блок на „умната“ (smart) функционалност в дигиталната трансформация. България предлага създаване на целеви център за компетентност за микроелектроника, който да е разположен у нас.

IMEC е водещ световен център за изследвания и иновации в областта на наноелектрониката и цифровите технологии. Организацията използва своята най-съвременна инфраструктура за научноизследователска и развойна дейност и екипа си от над 5000 служители. Тя извършва научноизследователска и развойна дейност в областта на усъвършенстваните интегрални схеми и мащабирането на системи, силициевата фотоника, изкуствения интелект, комуникациите отвъд 5G и сензорните технологии.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ