Български и гръцки полицаи откриха у нас картина на Джаксън Полък за 50 млн. евро

Български и гръцки полицаи откриха у нас картина на Джаксън Полък за 50 млн. евро

Български и гръцки полицаи откриха у нас картина на Джаксън Полък за 50 млн. евро

Картина на световноизвестния художник Джаксън Полък е открита в България при операция на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ /ГДБОП/ и гръцките служби за борба с организираната престъпност под координацията на Европол. По оценка на експерти цената на подобна картина може да бъде милиони евро. Според експерти цената на находката от България в аукционна къща би могла да достигне до 50 милиона евро, съобщи БНР.

Операцията  е проведена на територията на София, Атина и на остров Крит. Тя е насочена срещу трафика на културни ценности и е имала за цел да неутрализира дейността на организирана престъпна група.

В рамките на акцията е намерена и картината, в чиито долен десен ъгъл се чете името на световноизвестния художник. До момента са задържани трима гръцки граждани и един българин. Намереното платно е било предадено на специалисти от Националната художествена галерия. Експертизата е установила, че става дума за оригинална некаталогизирана творба на световноизвестният художник Джаксън Полък от 1949 година. При паралелни действия извършени от гръцката полиция на остров Крит и в Атина са иззети общо пет други картини на известни автори.

Американският художник Джаксън Полък е водеща фигура на абстрактния  експресионизъм. Той е роден през 1912 г. и умира при автомобилна катастрофа на 44 г. след като катастрофира пиян. През целият си живот страда от алкохолизъм и се бори с този порок.

В неговите творби се забелязва влиянието на творци като Диего Ривера и Хосе Клементе Ороско, но той изработва своя уникална техника и стил, които се състоят в капане и пръскане на боята върху платното.

Прави първата си изложба през 1948 г., която има голям финансов успех. Приживе се радва на значима популярност и слава. От друга страна, предпочита да се усамотява и има нестабилна психика заради пиенето.

 През 1945 г. се жени за художничката Лий Краснър, която впоследствие оказва важно влияние върху творчеството му и допринася за посмъртната му слава.

През 1949 г. е обявен за най-великия американски художник.

 През 2006 година на търг е продадена неговата картина „Номер 5, 1948“ за 140 милиона долара. Тя става една от най-скъпите картини в света. 

През 2000 г. животът на Полък става тема на филм, носещ неговото име. Лентата е режисирана от популярният хоривудски актьор Ед Харис.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ