Болните ученици са под критичното ниво от 30 %, грипна ваканция не се налага. Засега

Болните ученици са под критичното ниво от 30 %, грипна ваканция не се налага. Засега

Болните ученици са под критичното ниво от 30 %, грипна ваканция не се налага. Засега

Заразените от вирусни заболявания ученици на национално ниво са по-малко от 30%, което би наложило обявяването на неучебни дни за цялата страна, съобщи зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова. Ако в една или няколко паралелки в едно училище има много болни деца, директорът може да преустанови присъственото обучение само в тези класове и учениците в тях да преминат към онлайн обучение от вкъщи, докато останалите ученици в училището учат присъствено. Няма нормативно изискване точно определен процент да са заболели, за да може директорът да издаде такава заповед, обясни тя.  Решение може да се вземе и на регионално ниво - за община или район и в този случай то е на РЗИ.

При достигане на 30-процентна заболеваемост на учениците в цялата страна, се обявява неучебни дни със заповед на министъра на образованието.

Въпросът за евентуално обявяване на грипна ваканция повдигна председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета на България и директор на столичното 119-о училище Диян Стаматов. В петък са отсъствали 264 от учениците (17%), със 70 повече от предишния ден. "Кое е по-добре - попита в публикация във Фейсбук той - кратка грипна ваканция или пет дни онлайн (обучение)?". Вчера той настоя за обявяването на грипна ваканция. Позицията на МОН е, че трябва да има максимално дълго време присъствено обучение и че засега епидемичната обстановка не налага обявяването на неучебни дни.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ