Боряна Калейн спечели сребро на лента на Световните игри в Бирмингам

Боряна Калейн спечели сребро на лента на Световните игри в Бирмингам

Боряна Калейн спечели сребро на лента на Световните игри в Бирмингам

Българската гимнастичка Боряна Калейн спечели сребърен медал на лента на състезанието по художествена гимнастика на Световните игри в Бирмингам, САЩ.

Калейн получи оценка от 32,650 за композицията си с лента, с която се нареди на второ място след абсолютната европейска шампионка за 2022 г. израелката Дария Атаманов, която изпревари българката само с една стотна. Трета стана представителката на Украйна Виктория Оноприенко с резултат от 31,750 точки.

Композицията на лента на Боряна Калейн стана емблематична през този сезон, тъй като тя е под съпровода на песента „Излел е Дельо хайдутин“, а гимнастичката е облечена в лъскаво трико, наподобяващо българска народна носия.

На финала на бухалки Боряна Калейн зае четвърто място, след като допусна грешка, а втората българка в състезанието– Ева Брезалиева, стана пета с 30,600 точки.

Първа на бухалки е италианката София Рафаели с 33.050 точки, пред Дария Атаманов с 32.650 и Екатерина Веденеева (Словения) с 32.200 точки, съобщава БТА.

Калейн получи най-висока оценка в квалификациите на лента - 32.700, а Брезалиева имаше доста неточности и остана 16-а с 27.500. На бухалки българките влязоха на финала съответно трета и четвърта с 31.800 и 31.300 точки.

Вчера Боряна Калейн спечели златен медал на обръч и се класира на пето място на топка. Ева Брезалиева остана 14-а на обръч и 13-а на топка.

Най-важното състезание за българските състезателки по художествена гимнастика е Световното първенство, което ще се проведе в София между 14 и 18 септември.

В турнира по спортна аеробика в категория тройки световните шампиони от Баку 2021 Дарина Пашова, Антонио Папазов и Тихомир Баротев останаха пети в квалификациите с 19.344 точки и не успяха да се класират за финала, където участват първите четири тройки от пресявките.

Титлата спечелиха представителите на Унгария с 20.977 точки.

Така до момента на Световните игри в САЩ България има три медала - злато и сребро на Боряна Калейн и бронз на смесената двойка по аеробика Ана-Мария Стоилова и Антонио Папазов.

Световните игри са форум, който обединява спортове, които не са включени в Олимпийските игри. Понеже в най-мащабното спортно състезание на планетата в индивидуалната надпревара на художествената гимнастика се играе само многобой (сбор от точки и на четирите уреда – топка, обръч, бухалки и лента), в Бирмингам борбата за медалите е единствено на отделните уреди.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ