Демерджиев: Има доказателства за служители на МВР, помагали каналджии по границите

Демерджиев: Има доказателства за служители на МВР, помагали каналджии по границите

Демерджиев: Има доказателства за служители на МВР, помагали каналджии по границите

Има съмнения за пропуски на служители на Министърът на вътрешните работи, които подкрепят каналджиите по границата. Това заяви пред Нова телевизия министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

„Видях много хора, които изключително съвестно и с огромни усилия изпълняват дълга си на границата. Това още повече ни мотивира да обърнем внимание на тези, които саботират не само колегите си, но и усилията да се обезпечи сигурността по българската граница. Имаме сигнали. Работим по няколко случая със сериозни съмнения за подпомагане. Във всички случаи става въпрос за между двама и четирима. Има други в системата, за които има данни, но няма достатъчно доказателства. За повече от четирима има доказателства и по тях се работи. Става въпрос за четири случая с между две и четири лица, които проверяваме. Повечето са на изпълнителско ниво”, разкри Демерджиев, които вчера бе на границата с министъра на отбраната.

Той каза, че няма директни доказателства те да са взимали пари, но самият факт, че през постовете са били пропускани да преминават транспортни средства с мигранти и че на места има данни, че полицейски автомобил едва ли не ескортира превозно средство с мигранти, е достатъчен.

Демерджиев поясни, че под ескорт има предвид, че полицейският автомобил се е намирал в близост до превозното средство с мигрантите, стоял е там в продължение минути, не е предприел никакви действия и го е пропуснал да премине на следващите постове.

„Задачата на полицейските сили е да проверяват такива превозни средства и да вземат мерки незабавно. Силно вярвам, че ще срещнем подкрепа в хилядите служители, които изпълняват дълга си и ще ни насочат към тези, които саботират усилията ни и дискредитират „Гранична полиция", добави той.

По думите на Демерджиев страната ни е изправена пред безпрецедентен мигрантски натиск, като според него той е по-голям от всички предишни вълни, включително през 2015 г.

Той каза, че вчера е имало нова среща с представили на Турция, които са поели ангажименти за борба с миграцията.

„Трябва да се има предвид, че за първи път самата Турция е поставена пред изключително тежък проблем по границите. Натискът от Афганистан и Сирия е много голям и Турция концентрира силите си, за да отблъсне и спре този натиск“, добави Демерджиев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ