КЕВР спира работа след решението на Конституционния съд

КЕВР спира работа след решението на Конституционния съд

КЕВР спира работа след решението на Конституционния съд

Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ спира да работи след днешното решение на Конституционния съд /КС/. Това заяви председателят на КЕВР Станислав Тодоров на брифинг в ранния следобед днес. Както съобщихме по-рано днес Конституционният съд се произнесе, че изборът му е бил противоконституционен.

Тодоров помоли народните представители незабавно да започнат процедура за избор на председател на регулатора.  В същото време отбеляза, че взетите до момента решения за цените за битовите потребители за електроенергия, топлоенергия и природен газ са валидни, защото са гласувани  мнозинство от членовете на КЕВР и неговият глас не е от значение.

Според Тодоров гражданите могат да разчитат на тези решения за следващите 12 месеца. Тодоров заяви, че той е ръководител на администрацията и без неговия подпис не може да се направи нищо, дори да се дадат заплати. Той обясни, че е написал заповед, с която е упълномощил свой заместник, но юристите му казали, че тя е нищожна. Тодоров беше избран на 9 февруари от парламента, но ГЕРБ изпратиха жалба до Конституционния съд срещу избора му. През март ГЕРБ сезираха КС заради това, че след като е започнала процедурата за избор за председател на регулатора, е бил променен законът, за да може новият председател да отговаря на закона, който впоследствие влезе в сила.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ