Кирил Петков: Връщаме обратно контрола над Европейската граница ГКПП Капитан Андреево

Кирил Петков: Връщаме обратно контрола над Европейската граница ГКПП Капитан Андреево

Кирил Петков: Връщаме обратно контрола над Европейската граница ГКПП Капитан Андреево

Премиерът в оставка Кирил Петков коментира оповестените от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) нарушения, установени по граничния пункт "Капитан Андреево".

"С всеки оставащ час от нашето управление си връщаме обратно контрола над Европейската граница ГКПП Капитан Андреево. Работим усилено, за да възстановим върховенството и силата на закона, икономическия просперитет и икономическа стабилност в България, контрола върху качеството на храната и възстановяването на здравето на българските граждани", заяви той в своя профил в социалната мрежа "Фейсбук".

"По наша покана на Капитан Андреево бе извършен одит от Европейската Комисия. В продължение на 4 дни, по 12 часа на ден, ГКПП Капитан Андрево бе одитиран от експерти на DG SANTE, чиито окончателен доклад ще бъде публикуван през есента. Ние апелираме това да стане възможно най-скоро. По предварителни данни одиторите са констатирали множество нарушения в предишните практики, които повдигат редица въпроси. Например разрешавани ли са през последните 10 години недопустимо високи нива на пестициди във вносните плодове и зеленчуци? По последни изчисления количествата плодовете и зеленчуците със завишено съдържание на пестициди, които са достигали до масата на гражданите в България и Европа, са били до 7 пъти по-големи от сега. За последните 10 години причинените парични загуби и пропуснати ползи за държавата са оценени на поне 250 милиона лева", допълни още Петков.

Според него благодарение на екипа и усилията на правителството в лицето на БАБХ и министерство на земеделието контролът на храните е върнат на държавата. "Ние вече можем да гарантираме високо ниво на безопасност на храните за българския и европейския потребител, които отговарят на същите стандарти на контрол, както на всяка друга европейска граница. Това значи по-здрави български деца и граждани", каза още премиерът в оставка.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ