Корнелия Нинова се оттегля до избора на нов лидер на БСП

Корнелия Нинова се оттегля до избора на нов лидер на БСП

Корнелия Нинова се оттегля до избора на нов лидер на БСП

Председателят на БСП Корнелия Нинова официално подаде оставка на пресконференция, свикана в 14.00 часа днес след заседание на Изпълнителния съвет на партията.

Дъното на избирателната активност е най-голямата тревога и проблем за България, това е наказание за всички ни в политическата система, обобщи тя един от изводите, направени на днешното заседание. "Този път протестният вот се изрази чрез негласуване и ако и сега не ни светне червената лампа и не се вземат мерки, следващият път сигурно ще е още по-катастрофално", каза още тя. Изборите показали още, че няма нищо сериозно в лявото пространство, освен БСП, но въпреки това: "Оценявам нашите резултати като катастрофални, поради което поемам политическата отговорност и подавам оставка!", обяви Нинова.

Лидерът на БСП съобщи още, че свиква Националния съвет на партията, който да посочи един от четиримата зам.-председатели за довършването на мандата на самата Нинова и да организира пълен цикъл от отчети и избори в цялата партия, който ще приключи с пряк избор на нов председател през септември и конгрес през октомври. Според Нинова, това е процесът, който трябва да извърви партията и мерките, които трябва да вземе "за промяна на състоянието, в което се намира в момента".

Няма победител на тези избори, "защото всички губим гласове", коментира още Нинова. "Най-много губят ПП-ДБ над 300 000. ГЕРБ макар и да са спечелили трудно биха имали претенцията да управляват с доверие на по-малко от една десета от българските гласоподаватели. Тази фрагментация означава нестабилност и трябва да работим по някакъв начин това да бъде коригирано", допълни Нинова.

Към анализа добави и коментар по адрес на социолозите. "За БСП поведението на българската социология е пълен провал, нищо от предсказаното от тях не се сбъдва де факто при тези резултати, и то не само при традиционните партии, но никой от тях не улови движението на новата партия в парламента.", заяви Нинова. В същото време тя за пореден път декларира: "партийни сглобки не правим, правителство на ГЕРБ не подкрепяме. България може да бъде извадена от кризата само с надпартийно, експертно, срочно и програмно правителство.

Решението на Нинова идва ден след като младежката организация на БСП излезе вчера с призив лидера на социалистите да се оттегли заради резултата от изборите, като провесиха транспарант „Оставка” през прозорците на централата на БСП на „Позитано” 20.

Коментари

ramona6300

11 юни 2024, 19:46ч.

Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ