Меджидиев: Има недостиг на двата най-популярни препарата за инхалации

Меджидиев: Има недостиг на двата най-популярни препарата за инхалации

Меджидиев: Има недостиг на двата най-популярни препарата за инхалации

В понеделник, най-късно във вторник ще има резултати от направените проверки по складовете за лекарства. Това заяви пред журналисти здравният министър Асен Меджидиев, който лично провери какви са наличностите на лекарствените продукти във Видин. 

Вчера стана ясно, че Изпълнителната агенция по лекарствата и РЗИ-тата в страната правят проверки по аптеките и складовете, като е активизиран голям ресурс от проверяващи. А здравният министър се закани да се налагат строги санкции на търговците, които задържат лекарства в складовете си, а като крайна мярка дори да се отнемат лицензи на търговците.

Основно недостиг има на двата най-популярни препарата за инхалации Пулмикорт и Вентолин и някои антибиотици, които се изписват на деца, обясни Меджидиев. Въпреки това министърът увери, че от двата препарата за инхалации има наличности на централно ниво и че до края на месеца се чакат нови доставки на по 4000 опаковки от всеки от тях. Единственият недостиг в аптеките е на Амоксиклав за деца. 

Ситуацията с липсващите медикаменти в аптечната и болничната мрежа в страната е овладяема, побърза да успокои министър Меджидиев и призова фармацевтите да не продават лекарства без рецепта, за да не се създава паника. 

"Има някои аптеки, които работят само с по един доставчик, а не ползват всички доставчици в аптечната мрежа. Това е също един от проблемите, които забелязваме. Изискваме по аптеките, ако има липса да видя съответно каква заявка е направена, дали доставчиците са отговорили, че не могат да го доставят и съответно в този момент проверяваме складовете на едро на тези доставчици дали го имат в наличност, а пък са отказали доставка към аптеките", обясни схемата на проверките здравният министър. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ