Министър Кирил Вътев отиде при земеделците, те изсипаха мляко, малини и ябълки пред него

Министър Кирил Вътев отиде при земеделците, те изсипаха мляко, малини и ябълки пред него

Министър Кирил Вътев отиде при земеделците, те изсипаха мляко, малини и ябълки пред него

Земеделският министър Кирил Вътев отиде да разговаря с протестиращите зърнопроизводители край Долни Богров за проблемите в бранша и възможните решения. Те обаче го посрещнаха с викове "оставка" и изсипаха мляко, малини и ябълки пред него в знак на недоволство. Земеделците протестират вече втори ден в цялата страна с пет основни искания към властта, сред които въвеждане на забрана за внос от Украйна на редица стоки, сред които слънчоглед, пшеница и рапица. Вчера те блокираха 40 ключови пътни отсечки, а днес слязоха и пред прозорците на властта. В момента в пограничните села край София са разположени около 600 селскостопански машини заедно с техните водачи, но само 80 от тях ще бъдат допуснати утре в столицата.

"С огромно уважение се отнасям към вашия справедлив протест - всеки от вас се бори за своето право да произвежда и да получи заслуженото от това, което произвежда. Не съм професионален политик, но много добре познава проблемите на сектора от 30 години. Въпросът е как ще ги решим. От войната в Украйна се промениха страшно много неща и светът стана друг. Ние сме най-близо до тази война и сме едни от най-потърпевшите, заедно с още четири фронтови държави", каза министърът на земеделието Кирил Вътев на протестиращите земеделски производители. 

След като бе освиркан, той помоли за диалогичност. "Имате пет искания, отправени от всички вас. Решенията, които са възможни веднага, са взети. За тази година парите за пропаднали площи са освободени и се очакват заявленията. Относно удължаване забраната за внос на украински продукти - има един месец, в който трябва заедно да определим исканията си за количествата, които да допуснем и за тези, които не искаме да допускаме", заяви Вътев.

И допълни, че са осигурени 150 млн. помощ за производителите, а други 63 млн. ще отидат за нотификация след одобрение от Министерския съвет в сряда.

"Определено държавата разбра, че браншът се обедини, разбраха го и хората, разбраха го и земеделските производители. Ние сме представители на всички сектори. Тук терористи няма, войници няма, има земеделски производители ,които да дошли да отстояват разумните си, истински желания", каза по-рано пред протестиращите председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов, предава БТА. 

"Днес е време разделно. Ако днес не защитим нашето бъдеще, не го поемем в нашите ръце, българското земеделие ще бъде унищожено. Тук сме заедно и обединени, за да защитим нашата земя, това, което произвеждаме и да защитим бъдещето на нашите деца и на нашата храна", каза Цветан Цеков от Националната браншова камара "Плодове и Зеленчуци".

След срещата с министър Вътев земеделците, без техниката, тръгнаха към София, където техни представители ще участват в среща по покана на премиера акад. Николай Денков и министъра на финансите Асен Василев в 15:00 ч. в Министерски съвет. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила