Националното външно оценяване след 7-и клас и 10-и клас вече ще се провежда в различни дни

Националното външно оценяване след 7-и клас и 10-и клас вече ще се провежда в различни дни

Изпитите от националното външно оценяване след 7-и клас и 10-и клас вече ще се провеждат в различни дни. Това обяви на брифинг министърът на образованието и науката Галин Цоков.

По думите му, промяната в изпитните дати ще даде възможност на оценителите да се съсредоточат в проверката на изпитните работи след седми клас, така че учениците да получат резултатите си по-бързо и след това да започне класирането в различните средни училища.

"Изместили сме със седмица в графика провеждането на изпититите след седми клас, за да може учениците да имат повече време да се подготвят по-добре за тези изпити. Тези промени в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити, без стрес и натоварване на училищните директори и учителите, които няма да провеждат два изпита по НВО в един ден", съобщи образователният министър . 

По думите му в Наредбата за оценяване ще бъде обсъдено промяната на минималните изисквания за текущите оценки на учениците в съответния на срок.

"Например оценката от две задължителни оценки за отделните модули да се намали на една в съответния срок, за да се формира една глобална, по-обща оценка в съответния модул, така че да няма такова значение текущите оценки в рамките на отделните дисциплини в рамките на профилираните предмети. Искаме да регулираме един много важен момент, защото минималният брой оценки за текущо оценяване за някои дисциплини, е фиксирано в самите учебни програми. За езиковото образование се изискват 6-7 текущи оценки, за да се формира срочна оценка. Ще търсим възможност този минимален брой оценки да важи и в отделните случаи", заяви Галин Цоков.

Предстоят промени и в областта на изследователската и проектната дейност на учените, обсъжда се съвместно преподаване на учители по различни дисциплини, както и съвместно оценяване, което да се регламентира в Наредбата за оценяване. Целта е да се освободи повече време за учители да работят с учениците в класните стаи.

До края на седмицата наредбите ще бъдат отворени за общество обсъждане в рамките на месец, за да може ръководството на МОН да обсъди с експерти и социални партньори как е най-добре да се случат тези промени. 

Министърът обяви и графикът за изпитите и ваканциите за новата учебна година.

По български език и литература за седми клас е предложена датата 17 юни 2024 г., а по математика - 19 юни 2024 г. Резултатите трябва да бъдат обявени до 1 юли.

Планира се националното външно оценяване по български език и литература за десети клас да е на 10 юни 2024 г., а по математика - на 12 юни. За четвъртокласниците оценяванията ще са на 27 и на 28 май. На 17 и на 20 май 2024 г. е планирана задължителната матура по български език и литература, и вторият задължителен изпит за учениците, които са се обучавали по профилиращ предмет или за професия.

Допълнителните изпити по предмет по желание на учениците ще са в периода 22-31 май 2024 г. Втората изпитна сесия през август предвижда изпитът по български език и литература да е на 22 август, а втората задължителна матура - на 23 август. Дните, в които ще има държавни зрелостни изпити и национално външно оценяване за седми клас, отново ще са неучебни - това са 17 и 20 май, 17 и 19 юни.

И през следващата учебна година учениците ще имат пет по-продължителни почивки, освен лятната ваканция. От 1 до 5 ноември 2023 г. през есента, от 23 декември 2023 г. и до 2 януари покрай Коледа и Нова година. Между двата срока няма да се учи три дни - от 3 до 5 февруари. Планира се пролетната ваканция от първи до 11-и клас да е девет дни - от 30 март до 7 април, включително, като учениците в 12-и клас ще почиват от 5 до 7 април.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ