Общинската избирателна комисия в София разглежда сигнал срещу Васил Терзиев

Общинската избирателна комисия в София разглежда сигнал срещу Васил Терзиев

Общинската избирателна комисия в София разглежда сигнал срещу Васил Терзиев

Общинската избирателна комисия в София ще заседава извънредно днес заради постъпил сигнал относно правомощията на кмета Васил Терзиев. 

Пред БНР председателят на комисията Полина Витанова обясни, че сигналът е за вероятна несъвместимост на кмета Терзиев съгласно член 41, алинея 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация.

"Посочено е, че той все още има дялово участие в търговско дружество. Днес в 13 часа ще има заседание на ОИК. По-късно ще бъде качен на сайта протокол от заседанието - ще бъде ясно от кой е сигналът и точно какъв е", добави тя.

Витанова обясни каква е процедурата: "Той следва в 30-дневен срок да е предприел действие за прекратяване на търговската си дейност и съответно участие в управлението на търговски дружества. Трябва да е уведомил за това писмено ОИК. Г-н Терзиев има подадено уведомление в този 30-дневен срок. Оттук насетне следва комисията да установи дали той е предприел тези действия, за да прекрати участието си. Комисията ще изиска необходимите документи за това, които след това да прегледа. Г-н Терзиев ще има възможност след това в 3-дневен срокда представи становище".

По думите й, при установяване, че тези действия не са извършени, се прекратяват правомощията на кмета. В обратния случай - сигналът няма да има основание.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ