Отборът на победителите: Финалистите в "Мениджър на годината 2023" вече са известни

Отборът на победителите: Финалистите в Мениджър на годината 2023 вече са известни

Отборът на победителите: Финалистите в "Мениджър на годината 2023" вече са известни

Новите претенденти за титлата „Мениджър на годината“ бяха обявени току-що на провеждащата се в БТА специална пресконференция. Имената на десетте финалисти в 16-то издание на единствения по рода си конкурс за висши мениджърски постижения в България, организиран от списание "Мениджър" бяха съобщени от Деница Димитрова, управител на МИТ Прес ООД. Един от тях ще стане „Мениджър на годината 2023“.

Престижното бизнес състезание отличава всяка година лидерите, които създават, прилагат и утвърждават добри управленски практики, включващи високи етични стандарти и обществена отговорност. 

Александра Мирчева, издател на списание „Мениджър и председател на Съвета на директорите на ВМ Финанс Груп, приветства финалистите и всички участници в тазгодишното издание на конкурса.

Тя отбеляза, че списание „Мениджър“ тази година чества 25 години от създаването си. „За този период ние успяхме да издадем над 300 броя и между тях на 231 корици стоят лидери, мениджъри. Успяхме да изпишем над 42 000 страници, и да реализираме над 50 000 интервюта. От създаването на списание „Мениджър“ през ноември 1998 г. ние успяхме да се развием като една от водещите медийни групи в България. През ноември 2008 година създадохме конкурса „Мениджър на годината“. Днес „Мениджър на годината“ е най-авторитетния конкурс за постижения във висшия мениджмънт в България. Тази година отбелязваме неговото 16-о издание. 15 души екип стои зад организирането на конкурса, чиято подготовка и изпълнение тече 10 месеца“, добави Александра Мирчева. 

"Анализираме от електронните търговски регистри всички компании с над 20 млн. лв. оборот. Анализираме всички навосъздадени компании. Анализираме всички компании с до 20 млн. лв. оборот приходи. Правим това, за да можем да отличим десетимата най-добри мениджъри, които са попаднали във финалната десятка. Искам да ви поздравя, че успяхте да попаднете в между нашите десетима финалисти. Това означава, че вие създавате трендове, вие вдъхновявате и подпомагате развитието на българската икономика, каза още Александра Мирчева. 

Владимир Спасов, прокурист на „М+С Хидравлик“ АД и Мениджър на годината 2022 поздрави десетимата финалисти и посочи, че критериите на "Мениджър" са изключително високи и това е доказателство за висок успех.

"Прекрасно е да бъдеш оценен сред финалистите. Пожелавам най-достойният от вас да спечели това звание. Това дава повече смисъл на вашата работа и вашите екипи. Успех и попътен вятър!", заяви Спасов. 

38 висши бизнес ръководители подадоха документи за участие в първия етап на конкурса тази година. Финалната десетка бе излъчена след прецизна селекция в два тура по специално създадената за конкурса методология от Делойт България. 

Десетте топ мениджъри на България ръководят едни от най-големите и авторитетни компании в страната ни. Приходите за 2022 г. на управляваните от тях компании са 3.9 млрд. лв. и бележат ръст от 14.8% на годишна база, а общият брой служители под тяхно ръководство е 20,133, съобщи Силвия Пенева, управляващ съдружник в Делойт. 

На пресконференцията бяха обявени и финалистите в две от четирите нови категории, с които бе разширен обхватът на конкурса миналата година (вижте кои са те по-долу). С 39% повече от миналата година са компаниите, кандидатствали в тях (подробностите вижте тук. )

А сега представяме по азбучен ред 10-те бизнес лидери, които тръгват към последния, трети етап за излъчването на „Мениджър на годината 2023“:

АНТОНИЯ СЪБЕВА, главен изпълнителен директор на Management Financial Group

Притежава 2 магистратури – финанси и счетоводство и контрол от УНСС. За 12 г. преминава през различни ръководни позиции до CEO на групово ниво – директор на дирекция „Вътрешен одит“ на най-голямото от дружествата в Групата. Също директор на дирекции „Методология и контрол“, „Информационни технологии, методология и анализи“ и „Информационни технологии и финанси“.
Management Financial Group (MFG) е българска група компании с мисия за осигуряване на възможност за лесен достъп до финансиране. Активна е в седем държави: България, Румъния, Украйна, Полша, Северна Македония, Испания и Хърватска. Отговорен работодател на над 8300 души.

***

АНГЕЛ АНГЕЛОВ, изпълнителен директор за групата на „Аджибадем Сити Клиник“

Завършил е Nottingham Business School в Англия. Има богат опит в управлението на редица успешни компании в различни бизнес браншове близо 15 г. Професионалният му път започва в „Градус“ АД като изпълнителен директор, където към настоящия момент е председател на Борда на директорите. Той е един от основателите на здравната група „Сити Клиник“ с председателство в Борда на директорите.
„Аджибадем Сити Клиник“ е най-голямата група лечебни заведения в България с водеща роля в предоставянето на медицински услуги в различни области на медицината. Създадена 2016 г., групата е обединение от лидерите в болничното здравеопазване в страната – болница „Токуда“ и City Clinic, заедно с един от най-големите здравни холдинги в Турция – Acibadem. В България структурата включва 3 болници и 1 медицински център.

***

инж. ВЛАДИМИР ДАСКАЛОВ, управител на „Електрисити“ ЕООД

Има 2 магистратури - от ТУ – София със специалност „Електроенергетика и електрообзавеждане“ и от УНСС специалност „Бизнес икономика“. В периода 2009-2016 г. изпълнява функцията на мениджър инвестиционни проекти. От 2016 г. е собственик и управител на „Електрисити“ ЕООД. Инж. Даскалов управлява проекти в областта на строителството в България и Германия. От 2016 г. е собственик и управител на официално регистриран клон във  Висбаден, Германия, където е активен член на Камарата на електротехниката. Зам.-председател е в секция „Високо строителство“ на Камарата на строителите в България.
„Електрисити“ ЕООД се занимава с проектиране, изграждане, ремонт и поддръжка на електрически мрежи и инсталации, включително далекосъобщителни и оптични линии, фотоволтаични системи.

***

ВЛАДИМИР НИКОЛОВ, управител и оперативен президент на ,,ФАНТАСТИКО ГРУП”

Владимир Николов е управител и оперативен президент на ФАНТАСТИКО ГРУП. Професионалното му развитие преминава през почти всички нива на йерархията в семейната компания. Започва кариерата си като служител в супермаркет. Работил е като технически сътрудник, директор „Координация и развитие на търговската дейност“, бил е вицепрезидент, а като оперативен президент в момента ръководи екип от над 3000 професионалисти. Завършил е бизнес училище в Рен, Франция и има бакалавърска степен по изкуства. Владимир Николов е член на настоятелствата на Нов български университет и на Националната спортна академия. ,,ФАНТАСТИКО ГРУП” е българска семейна компания с 45 супермаркета в страната и над 3000 служители професионалисти.

***

ИВАНКА ИВАНОВА, оперативен директор и член на Борда на директорите на „Орбико“

Магистър по автоматика и роботика в ТУ – София. Работила е в различни сфери като търговия и логистика. Става част от екипа на „Орбико България“ през 2006 г. През 2020 г. заема позицията оперативен директор, член на Борда за България и Румъния. Надгражда своите професионални умения и управлява генерално всички процеси и сфери на бизнеса на „Орбико България“.
„Орбико България“ е част от семейството на „Орбико Груп“. Един от водещите дистрибутори в Европа, който оперира в 20 страни на континента - от Балтийско до Черно море, и управляващ целия процес по доставките на пазара. Оперира на нашия пазар вече 20 г. и предлага цялостни бизнес решения за продажби, логистични услуги, маркетинг и бранд мениджмънт в редица категории.

***

НИКОЛАЙ НИКОЛОВ, собственик и управител на „Уърлд Транспорт Оувърсийз България“ ЕООД

Завършил е магистратура в областта на логистиката и управлението на веригата за доставки в University of Salford, Manchester, UK. Има магистърска степен по глобален бизнес от Оксфордския университет. Притежава 27-годишен опит в логистиката и е фелоу на Института по логистика и транспорт в Обединеното кралство. Член е на Института по снабдяване и доставки в същата страна. Стартира кариерата си в българска логистична компания през 1996 г., след което започва като маркетинг специалист в представителството в България на най-голямата контейнерна линия в света тогава – „Мерск Лайн“.
"Уърлд Транспорт Оувърсийз” е една от най-бързо развиващите се логистични компании в Източна Европа със свои представителства в 11 страни на 2 континента.

***

НИКОЛАЙ СТАНЧЕВ, главен изпълнителен директор и председател на УС на „Дженерали Застраховане“ АД

Присъединява се към екипа на Група Generali през 2010 г. Кариерата му в компанията започва от дружество „Джи Пи Презастраховане“ ЕАД. Преминава през няколко позиции, преди да бъде избран за главен изпълнителен директор. Завършил е счетоводство и контрол УНСС. През 2007 г. придобива професионално ниво със специалност „Счетоводство“ от Association of Chartered Certified Accountants (ACCA). През 2012 г. придобива магистърска степен от УНСС, специалност „Застраховане и социално дело“ със специализация „Застраховане“. Също така има сертификат по застраховане от Chartered Insurance Institute (CII), UK.
„Дженерали Застраховане“ АД е една от водещите застрахователни компании в България и е част от Generali Group. Generali е един от най-големите доставчици на застрахователни услуги и такива, свързани с управлението на активи в световен мащаб. С повече от 82 хил. служители, обслужващи 69 млн. клиенти, Групата има водеща позиция в Европа и нарастващо присъствие в Азия и Латинска Америка.

ТУНИО ЗАФЕР, изпълнителен директор на pCloud

Управленската му кариера в технологичния сектор започва преди повече от 17 години. Участвал e в редица бизнес проекти като MTelekom, Host.bg, Grabo.bg, Mobile Innovations JSC и др.

pCloud е облачна услуга за съхранение и споделяне на файлове. Основана през 2013 г. тя нарежда се веднага след глобалните лидери в областта на облачните компании като Apple, Google, Dropbox и Boxред. Има повече от 18 млн. потребители. 

***

ЦВЕТАНКА МИНЧЕВА, главен изпълнителен директор и председател на УС на ,,УниКредит Булбанк”

Започва кариерата си в банката като стажант през 2001 г. През годините е заемала различни търговски и мениджърски позиции. Отговаряла е за разработването и развитието на алтернативните канали в банката. Има икономическо образование. Завършила е MBA програма по международен бизнес в MIB School of Management в Италия. От септември 2021 г. е член на УС на Съвета на жените в бизнеса в България. От юни 2022 г. става негов председател. През март 2022 г. е избрана за зам.-председател на УС на Асоциацията на банките в България.
,,УниКредит Булбанк” е водеща банка в страната с над 1 млн. клиенти – компании и физически лица. Банката е лидер в корпоративното банкиране. 

***

ЮЛИЯН ХРИСТОВ, изпълнителен директор на „МагнаФарм България“

Дипломира се в Икономическия университет във Варна с магистърска степен по мениджмънт и маркетинг. Заемал е управленски позиции в международни компании като Unilever, Henkel и др. През 2016 г. оглавява дивизията за лекарства без лекарско предписание на А&D Pharma Bulgaria. През 2019 г. става изпълнителен директор на А&D Pharma Bulgaria. Поема предизвикателството за стратегическата трансформация на компанията и налагане на новото търговско име „МагнаФарм България“ като част от новосформираната MagnaPharm Group, оперираща в Централна и Източна Европа. „МагнаФарм България“ е водеща компания с дългогодишен опит в търговията с лекарствени продукти и такива без рецепта, медицински изделия, хранителни добавки и козметика. 

Последният етап от надпреварата, включващ 360-градусова оценка на личностните качества на финалистите ще се проведе през октомври.

Името на новия Мениджър на годината ще стане известно на официална церемония на живо в Софийската опера и балет, която ще се проведе на 2 ноември. Документален филм за "Мениджър на годината 2023" ще бъде излъчен на 26 ноември от 16:00 ч. в ефира на bTV.

На церемонията ще бъдат връчени и отличията в новите четири категории, с които конкурсът беше надграден миналата година.

Финалистите в две от тях - „Бизнес трансформация“ и „Екип на годината“ бяха обявени по време на днешата пресконференция. В "Бизнес трансоформация" компаниите са "Вестител БГ" АД, "ДЗИ Общо Застраховане" ЕАД, "Инвестбанк" АД, "Обединена Българска Банка" АД и "Орбико България" ЕООД. В "Екип на годината" прдължават "Аксес Файнанс" АД, "Аксенчър България" ЕООД, DIGITALL, "Диджитал Лайтс" ЕООД и "МДЦ Дентапрайм" ЕАД, съобщи Таня Кръстева, главен редактор на списание „Мениджър“.

Оценяването на кандидатурите в останалите две – „Най-добър нов бизнес“ и  „Бизнес в първите 20 милиона“, продължава поради спецификата на методологията, която също е разработена и се прилага от консултантска компания „Делойт България“. Имената на победителите в тях ще научим по време на церемонията от сцената на Софийската опера и балет на 2 ноември.

Генерален спонсор на 16-oто издание на конкурса "Мениджър на годината" е A1

"Подкрепата ни за конкурса "Мениджър на годината" за 16-а година е важна, за да си сверяваме часовника, защото повечето от вас са наши клиенти, партньори в бизнеса или в личен план. Продължаваме заедно. Радвам се и на новите категории, които отразяват всички промени в ситуацията.", сподели Илияна Захариева, директор "Корпоративни комуникации" във водещия телеком, който е дългогодишен партньор на конкурса.  

* * *

Основни спонсори са FibankJohnnie Walker.

Конкурсът за висши мениджърски постижения се осъществява с подкрепата на: BATVolkswagen.

Спонсор на категория "Най-добър нов бизнес" е photomate.

Спонсор на категория "Бизнес трансформация" е EOS.

Медийни партньори: bTV Media Group, БТАБНТ, БНРDir.bgДарик радиоBulFoto

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ