Шофьорите търсели най-много седмични и годишни винетки през миналата година

Шофьорите търсели най-много седмични и годишни винетки през миналата година

Шофьорите търсели най-много седмични и годишни винетки през миналата година

През 2022 г. са продадени 5 924 920 броя е-винетки, приходите от които са 282 397 837 лв. Най-търсени са били седмичните винетки, от които са купени 2 286 496 броя, следвани от годишните с продадени 2 213 783 броя.

Следващите най-предпочитани от шофьорите през изминалата година са били месечните винетки, от които са закупени 755 489 броя. Уикенд винетките, продадени от началото на януари до края на декември 2022 г., са 578 078 броя, а тримесечните са 91 074 броя., съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“. 

През януари изтичат над 324 хил. годишни винетки, а през февруари завършва валидността на още около 340 хил.

От агенцията припомнят, че крайния срок на електронната винетка може да се провери на интернет страницата www.bgtoll.bg от бутона „Проверка на винетка“ след въвеждане на регистрационния номер на автомобила и държавата, в която е регистриран. Статусът може да е „активен“, „с изтекъл срок“ или „неизползван“ в случаите, когато винетката е купена с отложен старт до 30 дни от началната дата на валидност. 

От началото на тази година цената на всички видове е-винетки е с 10% по-евтина, в сравнение с миналата година, припомнят от АПИ. Годишната винетка струва 87 лв., тримесечната е 48 лв., месечната - 27 лв., седмичната 13 лв., а уикенд винетката 9 лв. 

Винетките на новите по-ниски цени може да бъдат купени както в обектите на Агенция „Пътна инфраструктура“, така и в партньорската търговска мрежа. Националното тол управление апелира потребителите при купуване на е-винетка да използват сайта www.bgtoll.bg или мобилното приложение, както и останалите канали за продажба на АПИ – на гише срещу плащане в брой или чрез терминал за самотаксуване – с карта. Гишета са разположени на основните гранични контролно-пропускателни пунктове, както и в 27-те областни пътни управления в цялата страната. Терминалите за самотаксуване са близо 500.   

При купуването на е-винетка е необходимо потребителите внимателно да преглеждат и проверяват въведената от тях или от съответния служител информация преди финално да потвърдят плащането на пътната такса. Отговорността за попълване на коректна информация за номера на превозното средство, категорията му и периода на валидност на винетката е на собственика или ползвателя му. В случай на неправилно декларирани данни се счита, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил. 

Символите от регистрационния номер може да бъдат изписани и на кирилица, и на латиница, но трябва да съответстват на символите в самия регистрационен номер. При изписването на номера се въвеждат само букви и цифри. Символите 0 (нула) и О (буква О) не са взаимнозаменяеми. За цифра от номера трябва да се изпише 0 (нула), а за буква - „О“. В случай, че регистрационният номер съдържа тире, точка или интервал те не се въвеждат. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ