Ще искаме от ЕК компенсация за скъпия газ от "Чирен"

Ще искаме от ЕК компенсация  за скъпия газ от Чирен

България все още ползва „скъпия газ“ от Чирен, но се подготвя искане за компенсация до Европейската комисия. Това съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов, цитиран от БНР. Компенсацията би осигурила запазване на цените, обясни той. 

Предложението е в рамките на европейска директива за компенсиране на цената на газа. То е във работна фаза като следващата седмица са поканени газовите асоциации, за да се изготви действаща схема. Очаква се до седмица-две анализите по този въпрос да приключат. 

Компенсаторният механизъм за запълване, който ще бъде договорен, има отношение и към попълването на Чирен в следващите месеци, допълни на свой ред директорът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.

Служебният енергиен министър и шефът на "Булгартрансгаз" инспектираха днес дейностите по изграждане на интерконектора България-Сърбия (IBS) в района на трасето на интерконектора край с. Доброславци.

Началото на специализираните строителни дейности по проекта на българска територия беше дадено на 1-ви февруари тази година. Към момента са поставени около 48 км тръби по трасето, което е около 77% от планираното. Извършени са около 2000 бр. заваръчни съединения по газопровода или над 30% от планираното.

Проектът IBS предвижда изграждане на нов газопровод, който ще свърже газопреносните системи на Република България и Република Сърбия. Трасето е с обща дължина около 170 км. от град Нови Искър в България до град Ниш в Сърбия. На българска територия инфраструктурата е с дължина около 62 км. и включва две газопроводни отклонения – до общините Сливница и Драгоман.

Изграждането на реверсивна газова междусистемна връзка България-Сърбия ще даде възможност за диверсификация на доставките на природен газ за региона, чрез осигуряване на нови източници и маршрути на доставка на природен газ. България ще получи достъп до източници на газ от Западна Европа по изцяло нов маршрут, а Сърбия до терминалите за втечнен природен газ и други алтернативни източници в региона.

Предвиденият годишен капацитет на интерконектора е 1,8 млрд. куб. метра годишно. Разглежда се възможността за изграждане на допълнителна компресорна станция на интерконектора, за да се увеличи капацитетът му до 3,2 млрд. куб. метра.

Българският участък на IBS се финансира чрез собствени средства на „Булгартрансгаз” ЕАД, привлечен финансов ресурс, както и с финансовата подкрепа на ЕС чрез оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 и Механизма за Свързване на Европа. Предвижда се газопроводът да бъде въведен в експлоатация през октомври 2023 г.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ