Тагарев: Вероятно е имало поставен взрив на борда на самолета на Евгений Пригожин

Тагарев: Вероятно е имало поставен взрив на борда на самолета на Евгений Пригожин

Тагарев: Вероятно е имало поставен взрив на борда на самолета на Евгений Пригожин

Това, което знаем, следейки събитията, е начинът, по който действа КГБ. Има много опоненти на Кремъл, които падат от високи етажи, пият неподходящ чай, биват убивани от бандити. Случаят с авиационна катастрофа не е уникален случай. Това заяви в ефира на bTV министърът на отбраната Тодор Тагарев по повод смъртта на шефа на частната армия „Вагенер“ Евгений Пригожин. Според информацията той е бил на борда на разбил се самолет.

„Вероятно е имало поставен взрив на борда на самолета на Евгений Пригожин“, подчерта министърът на отбраната.

„Една част от „Вагнер“ влезе в армията, но друга част действа в Африка. Отслабена е групировката. Малко вероятно е това да повлияе на войната в Украйна. Една част от войниците на групировката са в редовната армия, една част - в Африка, а друга – в Беларус. Малко вероятно е тази част в Беларус да се опита да направи нещо подобно на 24 юни (походът към Москва – бел. ред.). Пригожин нито е демократ, нито има други виждания – той е последовател на руската имперска политика“, допълни Тагарев.

Отното военната помощ за Украйна, Тагарев заяви: „Ние регулярно получаваме искания какво е потребно на силите на Украйна. Основен фокус стана ПВО системите. Аз лично видях разрушенията около Одеса, пристанищата на река Дунав. Кремъл унищожава гражданска инфраструктура. Украйна се опитва да даде по-добра картина за реалните проблеми, които създава войната и да покаже какво означават руските действия“.

„Имахме посещение на украински специалисти, които се запознаха със състоянието на бронетранспортьорите, като казаха, че проявяват интерес. Това, което може да стане, е да бъдат ремонтирани и дооборудвани, но това ще го правят в Украйна. Те имат добри възможности“, добави министърът на отбраната. 

Новият транш военна помощ все още не е изпратено в пълния си обем, уточни той. „Българската отбранителна индустрия произвежда огромно количество боеприпаси, които са нужни на Украйна. Допускаме директна продажба. Изнасяме основно боеприпаси. Нашата индустрия е специализирала в производството на боеприпаси и малки леки въоръжения“, коментира Тагарев.

„Русия понесе сериозни загуби в Черно море. Турция не допуска нови руски кораби. Руснаците компенсират частично, прехвърляйки малки кораби от Азовско море, но Русия няма потенциал да направи нещо сериозно срещу НАТО. Ние сме НАТО. Ние не сме сами срещу Русия. Ние разчитаме на сериозна военна мощ от нашите съседи и други съюзници“, категоричен е той.

Министърът се надява неговото изслушване в парламента, поискано от БСП, да бъде публично, а не закрито. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ