Удавниците в реки и язовири повече, отколкото в морето от началото на сезона

Удавниците в реки и язовири повече, отколкото в морето от началото на сезона

От началото на годината до 1 юни нещастните случаи във водоемите на страната и морето са общо 20, сочи официалната статистика на Българския червен кръст. За същия период на миналата година те са по-малко с 5-ма души. Официалната статистика за летния сезон се обобщава в края на сезона. Към момента, неофициалните данни показват, че случаите с фатален край са повече от 10. 

Съотношението на инцидентите с удавени у нас е 70 към 30, като заради подценяване на опасностите в реките и язовирите броят на нещастните случаи е по-голям, отколкото от тези, случили се в морето. След затоплянето на времето през последните няколко дни туристите по Черноморието са повече и плажовете са пълни, казва Антон Налбантов, директор на водноспасителната служба към Българския червен кръст пред БНР.

"Обикновено се случват на неохраняеми места или след работното време на спасителите. Като ги сравняваме с годините назад, те са дори и по-малко. Случаите във вътрешността на страната, както и в предишните години, са значително повече, отколкото на море. Така е и тази година", обясни шефът на спасителите.

Къпането в реките и язовирите е изключително опасно. Неизвестното какво има - след горния слой вода и рязката промяна на температурата на водата са причините за удавянията на деца, млад мъж от Русе и младежи през последните няколко дни в реките Дунав, Осъм и язовир "Камчия", категорични са от водноспасителната служба.

"Водите са с изключително много неизвестности като терен и като дъно, водата в тези горещини е лъжливо топла в горните слоеве и само на около 30-40 cм рязко сменя температурата си. Това е една от причините за случаи, когато някой влезе и не се показва повече, защото дишането се променя, настъпва един термичен шок. Оттам настъпва паника и страх. Повечето случаи завършват с фатален край. За морето може да бъдат вследствие на употреба на алкохол, навлизане при бурно море, при мъртво течение", обясни Антон Налбантов.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ