Асен Василев се обяви за трайно увеличение на всички пенсии, а не за еднократни добавки

Асен Василев се обяви за трайно увеличение на всички пенсии, а не за еднократни добавки

Асен Василев се обяви за трайно увеличение на всички пенсии, а не за еднократни добавки

Министърът на финансите в оставка Асен Василев се обяви за трайно увеличение на всички пенсии, а не за еднократни добавки.

"Както знаете нашата позиция е трайно увеличение на пенсиите, а не еднократни помощи. Моят призив към НС е да не се заиграваме с популизма, а да има трайно увеличение, както е заложено по швейцарското законодателство", заяви Василев в коментар на предложението на ГЕРБ и ДПС да се дадат великденски надбавки от 75 лв. на пенсионерите, чиито доходи са под линията на бедност. 

Асен Василев посочи, че минималната пенсия се е повишила двойно само за три години - от 2020 до 2023 г. "През 2009 г. минималната пенсия е 136 лв, прeз 2020 г. - 250 лв. Забележете, през 2023 г. минималната пенсия скача почти двойно - 523 лв. От 1 юли 2024 минималната пенсия става 580 лв.", подчерта той.

През 2009 г. средната пенсия е 288 лева. 2020 г. тя достига 382 лева. Това е увеличение с под 10 лева на година. През 2023 г., когато бяха направени трайни увеличения на пенсиите, средната достигна 788 лева. Това е повече от двойно на парите през 2020-а, обясни още финансовият министър в оставка. 

На въпрос дали има средства, предвидени в бюджета за това увеличение, Василев отговори: "Министерството на финансите се обърна към НОИ, за да се уточнят разчетите. До края на февруари са събрани 6 млн. лева повече, отколкото е предвидено. Към март очакваме да са към 10 млн. лева повече. Дали ще са 40 милиона, колкото са нужни, още никой не може да прогнозира. Ако средствата са натрупани, няма да има проблем. Но сега има само десет милиона. Ако не се съберат още 30 милиона, е проблем. Записаното е в бюджета да се намерят от вътрешни спестявания. Моето мнение е, че пенсиите трябва да се вдигнат на всички, а не на 25% от пенсионерите, за да няма ощетени хора. Разлика от три лева ще доведе до това някои да получат добавки, други не. Това според вас честно ли е?", попита риторично министърът на финансите в оставка.

Тези пенсии не са подаяние. Хората са си ги заслужили, като са си плащали осигуровките през годините. Деленето на пенсионерите на групи, безпринципното раздаване на пари, без те да са финансирани от бюджета, е изключително порочна практика. Тя се използва, за да може пенсиите да се държат ниски, а ние искаме пенсиите да се увеличават и те се повишават”, категоричен е Василев. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ