ВКС избира съдия, който ще разследва сигнал срещу и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов

ВКС избира съдия, който ще разследва сигнал срещу и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов

Във Върховния касационен съд /ВКС/ в петък ще бъде избран съдия, който ще разследва сигнал срещу изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов в качеството му на директор на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор, съобщиха от пресцентъра на съда.

Това се случва за първи път, откакто влязоха в сила законовите промени, с които се създаде механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници. Сигналът се отнася до имотното състояние на неговия син Боби Сарафов. До това се стига, след като както е по закона шефката на Наказателната колегия на ВКС е преценила, че по него може да започне работа разследващия прокурор. Сигналът срещу Борислав Сарафов е по докладна записка от директора на дирекция "Публична комуникация" при Администрацията на главния прокурор за това, че са установени публикации, свързани с твърдения за имотни сделки на близки и членове на семейството му.

Съдията ще бъде избран от списък от 22 магистрати. Това ще стане на случаен принцип чрез електронна система. Избраният съдия ще изпълнява функциите на прокурор, след като бъде назначен за такъв от Прокурорската колегия на ВСС. След това ще проучи материалите срещу Сарафов и ще прецени дали да образува досъдебно производство, като съобрази дали в преписката са налице достатъчно данни за извършено престъпление.

Във връзка със сигнал срещу бившия главен прокурор Иван Гешев, заместник-председателят на ВКС и ръководител на наказателната колегия, който прави първоначален преглед на постъпилите сигнали, е преценил, че преписката трябва да се изпрати по компетентност на Софийска градска прокуратура. Причината е, че подателят на сигнала излага твърдения за бездействие на бившия главен прокурор, но тъй като той е освободен от длъжност с указ на президента, по този случай не следва да се прилагат специалните правила за разследване. Те са приложими само по отношение на действащ главен прокурор или негов заместник, се посочва в мотивите на съдията от ВКС.

Одобрените 22-ма магистрати са от Апелативен съд – София, Софийския градски съд и от окръжните съдилища във Варна, Русе и Ямбол. Изготвянето на списъка се налага след приетите от парламента законодателни промени, с които се създаде Механизъм за разследване на главния прокурор. Според промените, съдиите, които ще разследват главния прокурор или негов заместник, трябва да отговарят на определени законови изисквания - да са действащи съдии на длъжност съдия във ВКС от Наказателната колегия или с ранг на съдия във ВКС от наказателните отделения на апелативните и окръжните съдилища, които последните седем години преди включването им в списъка са работили като съдии по наказателни дела.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ