ВСС спря процедурата за избор на главен прокурор

ВСС спря процедурата за избор на главен прокурор

Единодушно Висшият съдебен съвет спря процедурата по избор на нов главен прокурор до произнасяне на Конституционния съд. Това стана след едночасов дебат. В началото на заседанието членовете на ВСС направиха предложение първа точка да е дебат дали да се спре процедурата за избор на главен прокурор.  В заседанието участват 18 члена на ВСС. С пълно единодушие те решиха това да е първа точка.

При дебата за "Осемте джуджета" ще бъде изслушан Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд и Борислав Сарафов. По въпроса дали да се спре процедурата за избор на главен прокурор кадровиците застъпват виждането, че това трябва да стане, защото има допуснато дело в Конституционния съд. То беше образувано по искане бившия главен прокурор Иван Гешев. Той поиска да бъдат обявени за притовоконституционни текстовете от съдебния закон и НПК. С тях беше въведен не само механизмът за разследване на главния прокурор, но възможността той да бъде отстраняван и избиран с 13 гласа от кадровиците. 

Правосъдният министър Атанас Славов ще предложи на ВСС да обсъди констатацията на Еврокомисията, че съставът на съвета е проблемен, обясни той пред медиите хпреди заседанието.  „Втора точка е днес. Ще видим дали докладът на Сарафов от вчера ще бъде обсъден. Според мен екипът на Гешев, който все още работи в Прокуратурата, трябва да носи дисциплинарна отговорност. Три години са неглижирали изводите за злоупотреби. Инспекторатът на ВСС може да ги накаже", каза Славов по повод казуса „Осемте джуджета“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ