Астронавти: Хора ще стъпят на Марс до 2039 г.

Астронавти: Хора ще стъпят на Марс до 2039 г.

Астронавти: Хора ще стъпят на Марс до 2039 г.

През 2033 г. астронавти ще бъдат в орбита около Марс, а шест години по-късно може да бъде извършено първото кацане на Червената планета. Такива очаквания изразиха специалисти на заседание на Планетарното дружество, проведено на 2 април.

Експертите допълват, че за 18 г. от 2015 до 2033 г. - в САЩ може да се сменят трима президенти и космическите ентусиасти не пожелават някой от стопаните на Белия дом да извърши промяна в космическата политика на САЩ. Учените, също така, са загрижени за целесъобразността от орбиталната мисия до Марс.

Според тях поради продължителността на полета и силната радиация около планетата няма смисъл астронавтите да летят около Марс, а е по-рационално направо да бъде извършено кацане, тъй като космонавтите ще бъдат на планетата не един месец.

Учените обърнали внимание и на напредъка, извършен към усвояване на Космоса. Независимо, че в началото на 90-те години на миналия век заради шпионаж Вашингтон блокира участието на Китай в проекта Международна космическа станция /МКС/, към 2022 г., пише БГНЕС. Поднебесната империя планира разполагането на своя собствена станция на околоземна орбита. Специалистите хранят големи надежди за осъществяване на бъдещите им планове в участието на бизнеса в космически проекти.

През септември 2014 г. НАСА официално съобщи избора си на компаниите Boeing и SpaceX за сключване на многомилиарден договор за разработване на пилотиран космически кораб за многократно използване. Според договора за разработването на CST-100 американската космическа агенция ще отдели на Boeing 4,2 млрд. долара, а пък корабите от серията Dragon на частната компания SpaceX вече летят в Космоса. 

Американското неправителствено Планетарно дружество е основано през 1980 г. от Карл Сейгън и Луис Фридман. Днес членове на дружеството са около 40 000 души.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ