НАСА съобщи за "чудовищно земетресение" на Марс

НАСА съобщи за чудовищно земетресение на Марс

НАСА съобщи за "чудовищно земетресение" на Марс

Най-мощният до момента трус на Червената планета успя да регистрира модулът "Инсайт Марс" на НАСА. От американската космическа агенция определиха явлението като "чудовищно земетресение" и публикуваха и кадри, заснети от "Инсайт Марс" , съобщават от ЕйБиСи 7. Трусът е бил на 4 май, с магнитуд от 5-та степен. Той е регистриран на 1222-рия марсиански ден от мисията на "Инсайт Марс", изпратен преди повече от 3 години да изследва геоложката активност на Червената планета. Земетресение с магнитуд 5,0 е средно по размер за Земята, но значително надвишава предишният по сила трус от 4,2, регистриран на Марс миналия август. Това е и най-силният трус, засечен директно на друга планета, отбелязват още от НАСА.

[[{"fid":"393589","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""},"link_text":false,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""}},"attributes":{"height":613,"width":1041,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

 

Тази спектограма, публикувана на сайта на НАСА показва най-големият трус, засичан някога на друга планета. Източник: NASA/JPL-Caltech/ETH Zurich

 Това става възможно, благодарение на високочувствителния сеизмометър, с който е оборудван "Инсайт Марс" .

„Откакто спуснахме сеизмометъра през декември 2018, чакахме „голямото“ (б.р. - земетресение). Това земетресение със сигурност ще предостави нова информация за планетата. Учените ще анализират данните, за да научат нови неща за Марс, които ще се изследват дълги години напред,“ казва Брус Банерт, главен изследовател на „Инсайт“ в Лабораторията за реактивно движение на НАСА в Южна Калифорния, която ръководи мисията.

От ноември 2018 са засечени повече от 1300 земетресения на Марс, които учените наричат шеговито "марсотресения". За разлика от трусовете на планетата Земя, сеизмичната активност на Марс не е следствие от движението на тектонски плочи, а от вулканична дейност.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ