Геомагнитна буря унищожи 40 от новите сателити на Starlink

Геомагнитна буря унищожи 40 от новите сателити на Starlink

Геомагнитна буря унищожи 40 от новите сателити на Starlink

Сателитната интернет услуга Starlink на Илон Мъск претърпя  болезнен удар: 40 от 49-те спътника, изстреляни на 3 февруари, скоро ще излязат от орбита и ще изгорят в атмосферата поради силна геомагнитна буря, разразила се по време на изстрелването на кораба Falcon 9. Starlink трябва да се състои от 12 хиляди такива спътника в ниски околоземни орбити. "Бурята предизвика нагряване на атмосферата и увеличи нейната плътност и съпротивление на височините, където е разположена спътниковата система", става ясно от от съобщение, публикувано на уебсайта на SpaceX.

Изстрелването на поредната партида сателити Starlink с помощта на ракетата-носител Falcon 9 от Космическия център Кенеди, извършено миналата седмица, до определен момент изглеждаше като доста обикновена, дори рутинна операция. Втората степен на Falcon 9 изведе спътниците в предвидената им орбита с перигей от приблизително 210 km над Земята, след което всеки такъв спътник навлезе в етапа на автономно контролиран полет. От 2018 г. насам SpaceX изстреля повече от 2000 от тези спътника в опит да предостави високоскоростен интернет до всички краища на земното кълбо, особено тези, където редовният достъп до интернет е невъзможен или силно ограничен.

Непосредствено след изстрелването на 3 февруари обаче геомагнитна буря удари земната атмосфера и причини "до 50% по-голямо въздушно съпротивление, отколкото при предишни изстрелвания", възпрепятствайки достигането на предвидените орбити от спътниците, уточняват от SpaceX.

При геомагнитни бури често възникват проблеми със сателитната навигация и радионавигацията, високочестотните радио комуникации също могат да бъдат прекъснати.
В условията на разразила се буря, от SpaceX са превключили бързо сателитите в безопасен режим и са се опитали да ги пренасочат така, че да минимизират въздействието на съпротивлението и по този начин да им осигурят „подслон от бурята“. Въпреки това, по-голямата част от изстреляната партида спътници след това вече не са били в състояние да излязат от безопасния режим и да достигнат нужната орбита.

SpaceX уточнява, че нейните спътници ще „влязат отново или вече са навлезли обратно в земната атмосфера“, което на практика ще сложи край на краткия им живот. Когато тези спътници влязат в атмосферата, те изгарят напълно в нея, техните фрагменти не достигат земната повърхност. От SpaceX подчертават, че те не представляват опасност за други космически кораби.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ