Вселена

Геомагнитна буря унищожи 40 от новите сателити на Starlink

Геомагнитна буря унищожи 40 от новите сателити на Starlink

Сателитната интернет услуга Starlink на Илон Мъск претърпя  болезнен удар: 40 от 49-те спътника, изстреляни на 3 февруари, скоро ще излязат от орбита и ще изгорят в атмосферата поради силна геомагнитна буря, разразила се по време на изстрелването на кораба Falcon 9. Starlink трябва да се състои от 12 хиляди такива спътника в ниски околоземни орбити. "Бурята предизвика нагряване на атмосферата и увеличи нейната плътност и съпротивление на височините, където е разположена спътниковата система", става ясно от от съобщение, публикувано на уебсайта на SpaceX.

Изстрелването на поредната партида сателити Starlink с помощта на ракетата-носител Falcon 9 от Космическия център Кенеди, извършено миналата седмица, до определен момент изглеждаше като доста обикновена, дори рутинна операция. Втората степен на Falcon 9 изведе спътниците в предвидената им орбита с перигей от приблизително 210 km над Земята, след което всеки такъв спътник навлезе в етапа на автономно контролиран полет. От 2018 г. насам SpaceX изстреля повече от 2000 от тези спътника в опит да предостави високоскоростен интернет до всички краища на земното кълбо, особено тези, където редовният достъп до интернет е невъзможен или силно ограничен.

Непосредствено след изстрелването на 3 февруари обаче геомагнитна буря удари земната атмосфера и причини "до 50% по-голямо въздушно съпротивление, отколкото при предишни изстрелвания", възпрепятствайки достигането на предвидените орбити от спътниците, уточняват от SpaceX.

При геомагнитни бури често възникват проблеми със сателитната навигация и радионавигацията, високочестотните радио комуникации също могат да бъдат прекъснати.
В условията на разразила се буря, от SpaceX са превключили бързо сателитите в безопасен режим и са се опитали да ги пренасочат така, че да минимизират въздействието на съпротивлението и по този начин да им осигурят „подслон от бурята“. Въпреки това, по-голямата част от изстреляната партида спътници след това вече не са били в състояние да излязат от безопасния режим и да достигнат нужната орбита.

SpaceX уточнява, че нейните спътници ще „влязат отново или вече са навлезли обратно в земната атмосфера“, което на практика ще сложи край на краткия им живот. Когато тези спътници влязат в атмосферата, те изгарят напълно в нея, техните фрагменти не достигат земната повърхност. От SpaceX подчертават, че те не представляват опасност за други космически кораби.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ