"Казачок" на Марс и новата ракета Мъск: Най-интересните космически мисии, планирани за тази година

Казачок на Марс и новата ракета Мъск: Най-интересните космически мисии, планирани за тази година

"Казачок" на Марс и новата ракета Мъск: Най-интересните космически мисии, планирани за тази година

Мисии до Луната и Марс, първият полет на Artemis, изследване на зараждането на планетите и спътника на Юпитер с океан на повърхността си - ето кои са най-очакваните и вълнуващи космически събития за 2022 г.

Завръщане на Луната

През 2022 г. трябва да се предприемат важни стъпки за възстановяване на човешкото присъствие на Луната. Космическият кораб Orion ще лети около Луната в безпилотната мисия Artemis 1, която е насрочена за пролетта или лятото. Продължителността на полета ще бъде 25 дни, от които космическият кораб ще прекара 6 дни в лунна орбита.

Според програмата Artemis именно на Орион американските астронавти ще излитат от Земята и ще се отправят в орбитата на Луната. Там те ще се прехвърлят на спускаем апарат и ще кацат на лунната повърхност. Тази фаза от мисия Artemis е планирана за 2025 г. Artemis 1 включва тестов полет за ракетата носител SLS на космическия кораб Orion, извеждането му и обиколвката в лунна орбита и работата на всички системи за осъществяване на полетите. По-специално се планира да се тества ефективността на антирадиационните жилетки, които ще предпазват астронавтите от космическите лъчи.

[[{"fid":"386576","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":396,"width":594,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Освен това, по програмата на НАСА Commercial Lunar Payload Services, малки частни транспортни средства Peregrine и Nova-C ще кацнат на Луната. На едно от тези транспортни средства Nova-C ще бъде разположена сондажната платформа PRIME-1, която ще се опита да извлече лунен лед. Идеята е в бъдеще използването на местни водни и други ресурси да помогне за изграждането и обитаването на лунна база.

Русия също ще изпрати свой апарат "Луна-25" до земния спътник, който ще кацне в района на южния полюс. Той е снабден с автоматизирани устройства за изследване на състава на почвата и оценка на водните запаси.

Нови ракети
Няколко нови ракети трябва да излетят тази година. Стартът на повечето от тях беше планиран много по-рано, но впоследствие беше отложен. На първо място, става дума за ракетата за многократни полети SLS. Първоначално тя е била предназначена да бъде сравнително проста производна на космическата совалка, тъй като използва нейните двигатели, външен резервоар за гориво и ускорители на твърдо гориво.

Общата стойност на проекта обаче вече надхвърли 23 милиарда долара, което е два пъти по-високо от цената на телескопа James Webb и би било достатъчно за стартиране на около 20 мисии на самата космическа совалка. Независимо от тези критични оценки, SLS е проект, на който се възлагат големи надежди като част от програмата Artemis.

Илон Мъск планира да изпрати ракета Starship на суборбитален тестов полет. За разлика от SLS, която е производна на космическата совалка Space Shuttle, то новата свръхтежка ракета на  SpaceX се основава на много оригинални решения. На първо място, и двете ѝ степени ще бъдат за многократно ползване, а апарат ще се приземява на опашката по подобие на Falcon 9. Космическият кораб ще бъде интегриран във втората степен, като по време на кацане автоматично ще бъде покриван термозащитни плочки. Освен това ще може да се зарежда в орбита с помощта на специална версия на Starship, след което ще може да продължи пътуването си до Луната, Марс или други планети.

Именно Starship беше избран от НАСА за спускаем апарат, с който астронавти ще кацат на Луната по програмата Artemis.

[[{"fid":"386579","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":396,"width":594,"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

Прототип на SpaceX Starship на ракетната площадка на компанията в Бока Чика, Тексас

Изследване на слънчевата система

2022 г. ще е важна година и за друга водеща сила в космонавтиката - Русия. Към Марс трябва да се отправи  руската платформа за кацане "Казачок" с европейския марсоход "Розалинд Франклин" на борда.

"Казачок" не е просто транспортно средство, на него са разположени много научни прибори, които ще позволят, наред с други неща, да се оцени количеството водна пара в атмосферата, да се изследва минералогичният състав на повърхността в зоната за кацане и да се получат сеизмични данни.
Една от основните задачи на "Розалинд Франклин" ще бъде да търси следи от марсиански живот. Ключов инструмент за това ще бъде анализаторът на органични молекули на Марс, най-тежкият инструмент на борда, разработен от немски учени от Института "Макс Планк" за изследвания на слънчевата система. Апаратурата позволява да се изследват твърди частици с мас-спектрометър за улавяне на йони и може да открие органични молекули с концентрация от порядъка на 10 частици на милиард.

НАСА ще изстреля космическия кораб Psyche към астероида Псих4ея 16. Това е един от най-тежките известни астероиди, богати на желязо. Смята се, че е ядро на протопланета, както и че от подобен зародиш някога се е образувала и Земята. Учените се надяват, че астероидът ще даде отговор как точно се е случило това. Устройството ще се захранва от петкиловатов плазмен двигател, захранван от големи слънчеви панели. В допълнение към научната работа за изследване на Психея, космическата сонда ще разполага с експериментално оборудване за лазерна комуникация, което потенциално ще увеличи скоростта на предаване на данни с 10-100 пъти в сравнение с радиоапаратурата.

Също през 2022 г. американското устройство Juno, пуснато през 2011 г. за изследване на Юпитер, ще се приближи до спътника му Европа на около 300 километра. Европа представлява голям интерес за астробиолозите, тъй като вътре в нея най-вероятно има океан от вода, в който би могъл да възникне животът.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ