Астрономи подозират слънцето за кражба на планети

Астрономи подозират слънцето за кражба на планети

Астрономи подозират слънцето за кражба на планети

Преди 4 милиарда години Слънцето е откраднало стотици ледени минипланети от прелитащи наблизо звезди. За това свидетелства планетоидът Седна в Пояса на Кайпер, пише New Scientist.

Седна и няколко съседни планети шокирали учените още след откриването им през 2003 г. Орбитите им били толкова странни, че нито един обект в Слънчевата система не би могъл да ги формира. Астрономите допуснали, че Седна може да е отклонена от правилната си орбита от прелетяла през Слънчевата система звезда.

Планетолози от Обсерватрията в Лейден, Холандия, открили обаче, че тази звезда е била не „смутител на спокойствието”, а жертва на кражба. Седна и още десетина планетоида да били откраднати от нея, когато се приближила до Слънцето.

Учените моделирали около 10 000 сценария, според които масата на звездата, нейната скорост и разстояние на прелитане може да са изхвърлили ледените планети джуджета в орбитата на Седна.

Тази звезда би трябвало да е с 80% по-масивна от Слънцето и да се е приближила на по-малко от 34 млрд. километра от нашата система. Вероятно срещата се е състояла, когато Слънцето е било съвсем младо. Звездата, от своя страна, привлякла стотици ледени планетоиди от Пояса на Кайпер, а други изхвърлила в междузвездното пространство.

Американски астрономи, които първи предложили хипотезата за извънпланетния произход на Седна, са съгласни с теорията на холандския екип. Те обаче отбелязват, че обектите от тази група, въпреки странните си орбити, показват, че във външната зона на Слънчевата система има голяма неизвестна планета. Но това не се вписва в сценария на холандските астрономи.

Новата теория може да бъде доказана само ако се намерят данни, че Седна и съседите й се отличават по химически състав от останалите обекти в Пояса на Кайпер. Първият космически апарат, който ще достигне тази част от Слънчевата система, засега се приближава едва до Плутон – след 9 години път в космоса.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ