Потенциално опасен астероид ще премине покрай Земята тази вечер

Потенциално опасен астероид ще премине покрай Земята тази вечер

Потенциално опасен астероид ще премине покрай Земята тази вечер

Потенциално опасен астероид тази вечер ще се доближи до Земята на разстояние, малко по-голямо от това до Луната. Той ще може да се наблюдава с обикновен бинокъл, а най-добре ще се вижда в Далечния изток.

Следващият път, когато астероидът пак ще премине покрай Земята, ще е чак след 30 години. Тогава обаче той ще мине по-далеч отколкото днес, обясниха учените, позовавайки се на измерванията, направени от астрономите след откриването на астероида на 13 октомври тази година.

Във всеки случай, учените са изчислили, че този астероид в близките 3 години няма да се удари в Земята.

Астероидът TB145 тази вечер ще бъде най-близо до Земята - на 486 000 км, което в космически мащаби е наистина съвсем близо, предаде БГНЕС. Блясъкът му ще достигне 10-та звездна величина и ще бъде видим дори и с обикновен бинокъл или любителски телескоп.

Тази вечер и цялата нощ той ще се вижда в района на Голямата мечка. Размерът му е около 260-650 м. По размер и разстояние, на което ще мине покрай нас той е "потенциално опасен". В тази графа попадат всички небесни тела с диаметър над 100 метра, преминаващи на около 7,5 млн. километра от Земята. В небето той ще напомня движеща се ярка звезда. Самото му движение ще се забележи след 10-20 мин. наблюдение. Астрономите любители няма да видят никакви сияния и кометни опашки.

Той ще изглежда като бяла звезда. Според астрономи неговото приближаване няма да предизвика никакви аномалии на Земята. Напротив, с гравитационното си поле, нашата планета може да застраши траекторията на полета на астероида.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ