NASA създава специален отдел за защита на планетата от астероиди

NASA създава специален отдел за защита на планетата от астероиди

NASA създава специален отдел за защита на планетата от астероиди

Американската Национална космическа агенция (NASA) предприема важна стъпка за осъществяване на координация на ответните действия срещу застрашаващи Земята небесни обекти както между институциите в САЩ, така и на междуправителствено ниво, пише Space, цитирани от агенция Фокус. Агенцията обяви създаването на Служба за координация на планетарната отбрана. Линдли Джонсън, директорът на съществуващата в момента програма за близки до Земята обекти, ще поеме ръководството на новосъздадената служба. Седалището й ще бъде в дивизията за планетарни науки на NASA във федералната столица Вашингтон.

До момента са засечени над 13500 близки до Земята обекти с различни размери, като повече от 95 процента от тях са открити след началото на финансирани от NASA проучвания през 1998 година. Едно от последните такива събития беше челябинската метеорна експлозия в Русия през 2013 година. Инцидентът насочи вниманието към потенциалните опасности от прелитащи в близост до планетата небесни обекти.

Дългосрочните цели на NASA включват разработване на методи и технологии за отклоняване и пренасочване на обекти, които биха се сблъскали със Земята. Наскоро приетият федерален бюджет за 2016 година предвижда 50 милиона долара за наблюдения и планетарна отбрана. Сумата се е увеличила десетократно по време на управлението на администрацията на президента Барак Обама.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Неизвестно за известните: Сладкарят Пиетро дава на света яйцата Kinder след гаф
Вратовръзката на Чарлз III на конференцията за климата - намек за разрешаването на спор между Лондон и Атина?
Уроци по мъдрост от Уорън Бъфет
На днешната дата, 2 декември. Рождениците днес
Ненаученият урок: Защо инвеститорите попадат в капана на технолегендите
12 кампании, въплъщаващи празничния дух на 2023 г.
Три урока от „Лабораторията за щастие“ на Харвард, които ще променят живота ви
McDonald's промени рецептата за Big Mac заради нарастващата конкуренция от други вериги