Какво губи Русия, когато смята, че печели*

Какво губи Русия, когато смята, че печели*

Какво губи Русия, когато смята, че печели*

Газпром продължава да намалява подаването на газ към Европа, като количеството към Германия се очаква да спадне вече с 80% от договорените нива по Северeн поток 1.

Удивителен е този шорт-термизъм на Путин или вторачване в кратковременна тактическа победа за сметка на печеливши дългосрочни стратегически ходове. Да, в момента Русия печели значително повече от петрола, отколкото от газа. Петролните приходи представляват 30% от данъчните приходи в бюджета на Русия, докато от газ са само 12%. Поради тази причина Путин реши да намали подаването на газ за Европа, жертвайки продажбите на Газпром, чието производство е спаднало с 35% на годишна база.

Но тази политика ще има своята дългосрочна цена върху руската икономика. Тъй като хранилищата за газ се запълват бързо, започва затварянето на кладенци, много от които няма да могат да се отворят отново. Производителността на кладенците е чувствителна към промени в налягането, които могат да бъдат непредвидими. Спирането и стартирането на кладенци рискува да наруши деликатния геоложки баланс на добре функциониращо находище. Някои кладенци за добив на газ ще трябва да бъдат прекратени, или затворени завинаги, ако не са достатъчно продуктивни.

Същевременно с намаляването на газови потоци към Европа и липсата реално на други начини за износа на газ, Газпром няма да има голям стимул да инвестира в допълнителен добив в обозримо бъдеще, защото ще бъде трудно да продава. А това означава по-малко работа за обслужващи и строителни компании в руската енергийна индустрия през следващите години. Такъв е особено случаят в северния регион на Ямало-Ненецкия автономен окръг, откъдето идва голяма част от газа, предназначен за Европа.

Така че да, в момента Русия може да мине без приходите от износ на Газпром, защото все още разполага с много постъпления от износа на петрол, но колко време това състояние може да бъде поддържано? Няма как подобен краткосрочен план да е печеливш. А очакванията за продължително повишаване цената на горивата е химера. Светът влиза в рецесия, която просто няма да изисква толкова много горива. Освен това се работи ударно за решаване на недостига на енергия и тези усилия вече започват да дават резултат, въпреки недоверието на скептиците. Дали Путин ще намери печеливша алтернатива, когато настоящите турбуленции се успокоят и пазарът намери отново своето равновесие? В икономически план – едва ли!

* Юлиан Войнов е финансист и икономически анализатор, преподавател в Стопанската академия в Свищов. Мениджър Нюз публикува коментара със съгласието на автора. Заглавието е на редакцията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ