Загиналите в Непал достигнаха 3218. Един българин е в неизвестност

Жертвите на разрушителното земетресение в Непал вече са най-малко 3218,  ранените са над 6500. Още 90 са загинали в Индия и Китай. Най-малко 18 алпинисти под Еверест са били убити от една от лавините след труса, 61 са ранени, съобщават световните информационни агенции.

Многобройните вторични трусове през уикенда затрудняват спасителните работи и числото на жертвите вероятно ще продължи да расте.  Няколко труса със сила от 4,2 до 4,6 по скалата на Рихтер имаше и тази нощ.

Местните власти съобщават, че някои райони са недостъпни и пътищата до там са прекъснати.

Хиляди хора в Катманду прекараха втора нощ на открито, въпреки студа и ледения дъжд. Част от столицата е без ток и комуникации. Само там загиналите са над 800.  В малкото работещи магазини се чака на огромни опашки за питейна вода. Правителството обяви, че ще достави палатки и ще приюти бедстващи хора в училища и обществени сгради.

Стотици хора от различни националности са в неизвестност.

Бащата на 26-годишния Александър Димитров съобщи пред Нова телевизия, че синът му е в неизвестност и няма връзка с него. Българинът е студент в холандски университет и е  на стаж в Катманду. Външно министерство няма информация за Димитров.

В района под Еверест има три групи български алпинисти и те са добре.

Много държави съобщават, че издирват свои граждани и откриха горещи телефонни линии за информация.

Около 100 алпинисти и водачи са в клопка между лагерите 1 (на височина 5 940 м)  и 2 (6400 м надморска височина),  над базовия лагер при тежки условия и опасност от нови лавини.

Силният вторичен трус от 6,7 по скалата на Рихтер в неделя е отприщил нови лавини.

Френското външно министерство съобщи, че няма информация за 674-ма французи, които може би са в района, 6-ма са ранени.

Австралия обяви, че издирва 300 свои граждани и има данни за 1 загинал. 

Великобритания съобщи, че за момента има данни за 8 изчезнали шотландци. Няма данни за загинали англичани, но има опасения, че 70 души може да са намерили смъртта си в Хималаите.

Липсват десетки американци от различни щати.

Много страни, включително съседните Индия и Пакистан, обявиха, че изпращат спешна хуманитарна помощ. В Непал от неделя пристигат самолети от различни държави със спасителни екипи и продукти от първа необходимост, храна и питейна вода. 

На видеото: Кадри от лавината, помитаща базовия лагер на Еверест. Видеото е заснето от германски алпинист.

Очаквайте подробности.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ