"Ислямска държава" атакува и древния град Палмира

Ислямска държава атакува и древния град Палмира

Екстремистите от „Ислямска държава” атакуват древния град Палмира в сирийската пустиня и засилват страховете, че ще унищожат още едно от световните културни наследства.

Офанзивата на джихадистите застрашава над 60 хиляди жители в град Тадмур (арабското име на Палмира), на около 200 км северно от Дамаск в Сирия, съобщава Франс прес.

Повече от 110 души са били убити от вторник вечерта насам в боевете между ислямистите и сирийската армия. Според сирийската организация за правата на човека джихадистите са екзекутирали 26-ма цивилни за „сътрудничество с режима” на Асад.

Информационните агенции съобщават, че сред убитите наемници на „Ислямска държава” са саудитецът Абу Малек ат Тамими и един от религиозните лидери на халифата Анас ал Нашуан, които са участвали в обезглавяването на 30 етиопски християни в Либия миналия месец.

Сирийските войски са отблъснали вчера опита на ислямистите да превземат Палмира, съобщи агенция САНА. Преди това терористите нахлули в оазиса Ес Сухна, на около 70 км източно от древния град. Ожесточени боеве са се водили в източните покрайнини на града, около кулата Бурж ел Ишара. Според губернатора на провинция Хомс Талял ал Барази от всички страни на античния град са разположени армейски постове, които го охраняват.

Палмира е един от най-важните културни центрове на античния свят и международната общност трябва да се мобилизира преди, а не след разрушенията, както ставаше досега, казва Мааму Абдулкарим, директор на музеите и античността в Сирия. Ако „Ислямска държава” влезе в Палмира, ще е международна катастрофа, повторение на варварството и диващината в Нимруд, Хатра и Мосул, добавя той.

Градът, който в списъка на ЮНЕСКО на световните паметници, бе под контрола на бунтовниците през 2013 г., но бе превзет отново от правителствената армия след тежки сражения. Тогава артилерийският огън повреди храма на Баал – един от безценните паметници на еленистичното изкуство и важна религиозна сграда през периода.

По-голямата част от Палмира е построена през 1-2 век сл. Хр., когато районът е под управлението на Рим. Запазена е улица с колони, дълга над 1 км, а в края й е храмът на Баал.

Гражданската война и набезите на „Ислямска държава” унищожиха много уникални  древни паметници през последните 4 години.

Убитите в Сирия вече са над 200 000 души.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ