"Ислямска държава" екзекутира отвлечен американски журналист

Ислямска държава екзекутира отвлечен американски журналист

Терористичната групировка „Ислямска държава” обяви, че е екзекутирала американския журналист Джеймс Фоли в знак на отмъщение заради въздушните удари на САЩ срещу техните джихадисти в Ирак. 

Ислямистите пуснаха видеоклип, показващ маскирани бойци, за които се предполага, че обезглавяват репортера, предаде "Фокус". Той е в неизвестност, откакто беше похитен от въоръжени мъже в Сирия през ноември 2012 година. 

Фоли е опитен кореспондент, който е отразявал войната в Либия, преди да замине за Сирия, за да отразява бунта срещу режима на Башар ал-Асад за Global Post, АФП и други медии. 

Семейството на американския журналист потвърди смъртта му. „Никога не сме се гордели с Джеймс повече, отколкото сега. Той пожертва живота си, за да разкаже на света за страданията на сирийския народ”, заяви майката на журналиста, Даян. От името на цялото семейство тя отправи апел към похитителите да запазят живота на останалите заложници. „Както и Джеймс, те не са виновни за нищо. Те не контролират политиката на американското правителство за Ирак, Сирия и която и да е друга част на света”, добави тя. 

САЩ заявиха, че са потресени от предполагаемата екзекуция на американския журналист. Разузнавателните служби на страната опитва да установи автентичността на видеоматериала, който уж показва как членове на „Ислямска държава” убиват Джеймс Фоули. „Ако записът е автентичен, ние сме ужасени от бруталното убийство на невинен американски журналист и изразяваме най-дълбоките си съболезнования на неговите роднини и приятели”, каза съветникът по национална сигурност в Белия дом Кейтлин Хейдън. 

Вчера от групировката разпространиха в интернет видеосъобщение, в което се заканват, че ще "потопят САЩ в кръв" и ще убиват американци по целия свят, за да отмъстят за въздушните удари от страна на САЩ. 

Членовете на групировката „Ислямска държава“ (по-рано „Ислямска държава на Ирак и Леванта“) започнаха да настъпват към северните и западни региони на Ирак през юни. Радикалите успяха да вземат под свой контрол няколко града – на 10 юни превзеха Мосул, на следващия ден – Тикрит, а след седмица се приближиха плътно до Багдад. На 3 август членовете на групата успяха да завземат и две големи нефтени находища.

Американските сили се притекоха на помощ на иракските власти. ВВС на САЩ нанесоха десетки удари по позициите на ислямистите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ