Нови доказателства, че ДАЕШ произвежда химически оръжия

Нови доказателства, че ДАЕШ произвежда химически оръжия

Нови доказателства, че ДАЕШ произвежда химически оръжия

Организацията за забрана на химическите оръжия съобщи, че ДАЕШ произвежда химически оръжия в Сирия и Ирак.

Те имат технология, умения и достъп до вещества – всичко необходимо за производството на собствено химическо оръжие, казва генералният директор на организацията Ахмед Юзюмджу. Има нови сериозни подозрения, че ислямистката групировка е използвала такива оръжия. На 9 март при химическа атака на ДАЕШ срещу кюрдите в град Таза, северен Ирак, са били убити 3 деца и 1500 души са били ранени.

Кюрдите докладват за много случаи на гадене и парене, които получават при сблъсъците с ДАЕШ, казва специалистът по Ирак Мириам Бенраад. Те искат газови маски от САЩ и всичко това сочи, че джихадистите използват иприт при нападенията, цитира думите й „Фигаро“. Тя уточнява, че  ипритът или хлорът все пак не са оръжия за масово унищожение. Множество доказателства обаче сочат, че те се използват за производство на химически оръжия.

Отровното вещество е било част от арсенала на иракската армия и преди, и след падането на Саддам Хюсеин, а след това е ДАЕШ е сложила ръка върху него.

През февруари директорът на ЦРУ Джон Бренън заяви, че ДАЕШ има капацитет да произвежда малки количества химически оръжия. През следващите месеци американските спецчасти обявиха, че са заловили Слейман Дауд ал Афари – бивш експерт по химическите оръжия при режима на Саддам, преминал на страната на ДАЕШ.  

.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ