Ново развитие и още имена в "чеченската връзка" в убийството на Немцов

Ново развитие и още имена в чеченската връзка в убийството на  Немцов

Ново развитие и още имена в "чеченската връзка" в убийството на Немцов

Разследването на убийството на руския опозиционен лидер Борис Немцов продължава да поражда повече въпроси, отколкото са отворите. След като няколко руски медии публикуваха твърденията на анонимен източник от следствието, че заподозреният Заур Дадаев е признал убийството, днес се съобщава,  че арестуваният се е отказал от показанията си, а пред „Московский комсомолец”е съобщил за „побои и мъчения”, на които е бил подложен. Днешните медии развиват нова „чеченска връзка”.

 „Новая газета” публикува собствено разследване, в което пише за друг човек, когото нарича „вероятен организатор” на убийството. Но и това издание не назовава източници на информацията.  Организаторът вероятно се казва Руслан, чинът му е майор. Президентът знае фамилията му, твърди вестникът и уточнява, че не публикува второто му име заради презумпцията за невиновност.  По данни на изданието той е бил разпитван в понеделник, вероятно на 9 март, преразказва Нюзру. Този път нямало изтичане на информация към медиите, с изключение на намек, че близък роднина на „Руслан” е висш чеченски силовак.

„Новая газета” съобщава, че на президента Путин е било съобщено за новия заподозрян, както и съществуването на „списък за разстрели”, в която влизали убитият Немцов, главният редактор на „Ехото на Москва” Алексей Венедиктов, бившият шеф на ЮКОС Михаил Ходорковски и „вероятно” тв водещата Ксения Собчак.  Нюзру пояснява, че засега няма коментари от Кремъл по тези твърдения.

Опозиционерът-блогър  Алексей Навални назовава в туитър фамилията на заподозрения Руслан - Геремеев. Негов чичо бил Сулейман Геремеев - сенатор от Чеченската република във федерални съвет, а негов близък  роднина бил депутатът от Държавната дума Адам Делимханов.

„Московский комсомолец” пише, че пред негов журналист, който е бил в съда като член на групата обществени наблюдатели, арестуваният Дадаев е показал „следи от  белезници, окови на краката. Той казал, че му сложили плик на главата и му крещели „Ти ли уби Немцов?”. Каза „не”.  Заявил, че по време на ареста с него бил бившият му подчинен Руслан Юсупов – „казаха ми, че ще го пуснат, ако си призная. И аз се съгласих”, са думите на Дадаев.

Според „Новая газета” убийството на Немцов било „напълно разкрито”, но се чакало решението на президента Путин  какво да бъде съобщено на обществото за разследването.  В пресата нарочно била пускана версията, че няма поръчител на престъплението. Съдбата на разследването на убийството на Немцов вече не е в ръцете на Следствения комитет и Федералната служба за сигурност (ФСБ), а лично на президента, пише вестникът.  От това решение щяла да зависи не толкова конфигурацията на обвиняемите, колкото по-нататъшната политическа конфигурация в страната, оказала се на границата на война между „опорите на режима”.

Нюзру припомня, че за убийството бяха арестувани петима души – двама обвинени и трима заподозрени.  Час от медиите тиражраха твърденията, че мотивът за убийството е мнението на Немцов за мюсюлманите и за терористичните актове в Париж.

Обвиненият за убийството Дадаев, бивш зам.-командир на чеченския батальон "Север", се уволнил от вътрешни войски през 2015 г. и до 28 февруари ползвал отпуската си, по думите на висш руски военен пред тв канала „Русия-1”.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ