"Нормандската четворка" настоя за пълно прилагане споразумението от Минск

Нормандската четворка настоя за пълно прилагане споразумението от Минск

"Нормандската четворка" настоя за пълно прилагане споразумението от Минск

Външните министри на страните от „Нормандската четворка” призоваха страните в украинския конфликт за пълно прекратяване на огъня и изтегляне на всички тежки оръжия от зоната на бойните действия. Обръщението бе разпространено след срещата им в Берлин.

„Изразяваме дълбока загриженост от последните случаи на сблъсъци през уикенда, включително използването на тежки оръжия в района на Широкино и летището на Донецк”, се казва в документа, цитиран от световните агенции.

„Призоваваме всички страни да прекратят сблъсъците и да покажат готовност за пълно спазване на прекратяването на огъня и изтегляне на тежките оръжия”. Министрите призоваха и за изтеглянето на тежките оръжия с калибър под 100 милиметра, както и всички видове танкове.

Тристранната контактна група и специалната мониторингова мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа трябва да съгласуват графика за изтегляне на оръжията.

Министрите настояват и да се предостави постоянен достъп на наблюдателите на ОССЕ, което се предвижда от техния мандат и от споразумението в Минск.

Външните министри призоваха за създаването на работни подгрупи в Контактната група Заместник външните министри ще продължат наблюдението за изпълнението на споразумението от Минск, както и за бързото начало на работата на подгрупите.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер подчерта, че „нищо в Украйна не е лесно, това не е новост”, предаде Ройтерс. По думите му отново е имало различия в мненията на Киев и Москва”, добави той. Той подчерта, че страните нямат избор, освен спазването на споразуменията, постигнати в Минск през февруари, предаде Асошиейтед прес.

„Всички знаем, че пред нас стои дълъг път, но ще направим всичко по силите си да продължим този процес”. Според него работните подгрупи ще се занимават с проблемите на сигурността, процеса на произвеждане на избори в контролираните от сепаратистите райони, подновяването на размяната на военнопленници и подобряването на икономическото положение в Източна Украйна.

Руският външен министър Сергей Лавров коментира след преговорите, че страните не са успели да постигнат споразумение по украинските искания за разполагане на миротворчески сили, добави АП.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ