Турция се готви за коалиционна борба срещу „Ислямска държава”

Турция се готви за коалиционна борба срещу „Ислямска държава”

Турция обявии, че военна коалиция, водена от САЩ, скоро ще започне „обширна борба” с „Ислямска държава”, съобщава Reuters. Сирия предупреждава, че всякакви военни действия, които не са координирани с Дамаск, биха нарушили суверенността на страната.

Миналия месец Турция официално се съгласи да отвори въздушните си бази за самолети на САЩ и коалицията. Ходът представляваше рязка политическа промяна, след като години наред властите отказваха да играят фронтова роля срещу ислямистите по границата.

Анкара и Вашингтон разработват планове за осигуряване на въздушен щит за група сирийски бунтовници, обучени в САЩ, и за съвместна акция, която да освободи ивица с дължина от 80км по турската граница от контрола на „Ислямска държава”.

„Като част о споразумението ни със САЩ имаме развитие по осигуряването на свободен достъп до нашите бази и особено до Инджирлик”, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу пред TRT.

„Виждаме, че пристигат пилотни и безпилотни американски самолети, и скоро ще започнем съвместна борба с „Ислямска държава”, допълни той.

Сирийският външен министър Уалид ал-Муалем подкрепя усилията за справяне с групировката, стига те да са координирани с Дамаск.

„За нас в Сирия няма умерена или неумерена опозиция. Всеки, който е нарамил оръжие срещу държавата, е терорист”, казва сирийският политик, допълвайки че Дамаск е информирана за присъствието на обучените в САЩ сирийски бунтовници.

„САЩ се свързаха с нас, преди да изпратят групата, и ни казаха, че тя ще се бие с „Ислямска държава”, а не със сирийската армия”, обяснява външният министър.

„Изразихме готовност да подкрепим действията срещу терористичната групировка, стига те да са координирани и консултирани със сирийското правителство. В противен случай става въпрос за нарушаване суверенността на страната.”

Дипломати, запознати със ситуацията, са на мнение, че отрязването на достъпа на „Ислямска държава” до турската граница, през която преминават чуждестранните войници, може да промени хода на борбата в полза на коалицията.

Ядрото от сирийски бунтовници – по-малко от 60 на брой – ще бъде добре въоръжено и ще може да търси въздушна подкрепа при необходимост.

Съществуват обаче някои предизвикателства.

Вчера Вашингтон информира  за наличието на признаци, че някои от бунтовниците са били заловени от сирийското крило на Ал Кайда, фронт „Нусра”, което прави групата уязвима на бойното поле.

Междувременно Турция гледа с недоверие на сирийските кюрдски сили, които са се доказали като надежден съюзник на САЩ в борбата с „Ислямска държава” и контролират близките територии. Анкара не иска кюрдските войски да преминават река Ефрат и да на влизат в източната част на планираната „зона на безопасност”. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ