1 млн. филипинци евакуирани заради тайфуна "Хагупит"

1 млн. филипинци евакуирани заради тайфуна Хагупит

1 млн. филипинци евакуирани заради тайфуна "Хагупит"

Над 1 млн. души са евакуирани до тази сутрин във Филипините заради заплахата на тайфуна „Хагупит”, съобщи местният съвет за управление на  кризите, цитиран от световните медии.

Пострадалите от стихията са 1, 07 млн. филипинци, 1.06 от тях са в евакуационните центрове.

Досега официалният брой на жертвите са трима души – една от мах е малко момиче. Двама са починали от премръзване, а третият е бил затиснат от паднало дърво, съобщи Associated Press.

Проливните дъждове в централните райони на страната са нанесли големи щети. Прекъснато е електричеството, има проблеми с наземните комуникационни мрежи. По данни на кризисния щаб почти 200 полета са отменени и няколко летища са затворени.

Епицентърът на тайфуна е достигнал на 50 км севериозточно от осторов Ромблон и се движи на северозапад. Силата му отслабва и вече е класифициран като тропическа буря със скорост на вятъра 120 км час и поливи до 150 км в час.

Според прогнозирет „Хагупит” ще достигне във вторник столицата Манила и в сряда или четвъртък ще напусне Филипините.

От юни до декември Филипите стават жертва на около 20 бедствия годишно. На 8 ноември миналата година супербурята „Хайан” уби 6,3 хил. жители на острова, а други около 1000 и до момента се водят безследно изчезнали.  

„Хайан”, формирала е в Тихия океан, регистрира най-свирепите ветрове в историята на метеорологията и създаде гигантски приливни вълни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ